Monday, June 24, 2024

 


Ali je kolesarjenje med nosečnostjo varno?

Nekaj zagotovo drži. Učenje vožnje s kolesom se med nosečnostjo v najboljših željah odsvetuje. Tudi prebijanje skozi mestno gnečo ni ravno najboljši način rekreativnega kolesarjenja med nosečnostjo. Odločite se za kolesarjenje na kolesarskih stezah, ali manj prometnih cestah.

Nikoli ne pozabite na ustrezno zaščitno opremo (čelada, hlače), pa četudi je sam zdrav razum najboljša zaščita. Nikoli ne veš kdaj zdravega razuma zmanjka kateremu od ostalih udeležencev v prometu. Pričakujte, da se lahko drugi kolesarji, pešci in avtomobilisti v prometu odzivajo povsem nepričakovano. Vaše kolo naj bo brezhibno, za varnost in vidnost poskrbite z opremo na kolesu (zvonec, luči, odsevniki,…). Če vas preseneti tema, ali odpovejo zavore se odločite za javni prevoz domov, če to ni mogoče pa pokličite moža ali znance, da pridejo po vas.

Kolesarjenje nasploh in seveda tudi v nosečnosti takoj pokaže pravi »fit-back« vaše vadbe. Kljub temu, da kri med vadbo intenzivneje prekrvavi mišice, kisik in hranila nemoteno hranijo vaš plod. Srce bije hitreje, pljuča dihajo intenzivneje zato so mišice, maternica in plod preskrbljeni s krvjo, ki jo potrebujejo za normalno delovanje. Dobra stran kolesarjenja je, da že s krajšo vožnjo v kratkem časovnem obdobju poskrbite za boljšo prekrvavljenost in boljšo fizično pripravljenost telesa.

Vsaka nosečnost in vsaka nosečnica sta drugačni. Nosečnost v določenem času lahko vpliva na center za ravnotežje. Ko se odločate za vrsto rekreacije kot je kolesarjenje se o njem pozanimajte in posvetujte s svojim zdravnikom.

Koristi kolesarjenja

Vse raziskave dosledno kažejo, da dobra fizična kondicija nosečnice pozitivno deluje na razvoj in zdravje ploda, ter seveda na sam izid poroda. Tudi verjetnosti Carskega reza in uporabe ostalih medicinskih posegov npr. vakuumskega ekstraktotrja med porodom, so veliko nižje. Tudi porojeni otroci redkeje kažejo znake stresa, novejše raziskave pa so pokazale, da vadba v nosečnosti pozitivno vpliva na zdravje odraščajočega otroka.

Kolesarjenje deluje na številne mišične skupine nog, hrbta in trebuha. Na ta način krepi mišice za pravilnejšo držo in boljšo ledveno oporo. Večji mišični tonus na hrbtu preprečuje njegove bolečine, sama prožnost in moč mišic pa napovedujeta lažji porod.

Obremenitev mišic pomaga krepiti kosti in izboljša prekrvavitev v nogah. Boljši kot je pretok krvi, manjša je verjetnost venskega zastoja krvi v nogah. To na dolgi rok seveda pomeni manj krčnih žil in manj otekanja gležnjev. Ženske, ki v nosečnosti dosledno kolesarijo ali pa se pridružujejo eni od možnih vadb v nosečnosti, imajo med nosečnostjo in po njej veliko manj težav z inkontinenco (puščanjem urina). Vzroke najdemo v delovanju velike skupine mišic, tudi skupino mišic ob mali žlički.

Raziskave kažejo, da se aktivne nosečnice po porodu, veliko hitreje reaktivirajo v dobro formo, imajo pa tudi manj težav pri izgubljanju odvečne telesne teže, ki jo s seboj prinaša sama nosečnost.

Fizična aktivnost pa ne deluje pozitivno samo na fizično zdravje nosečnice. Kolesarjenje vpliva tudi na zdravo psihološko pripravljenost. Svež zrak, pobeg od vsakdanjega dela, priprava in načrtovanje so kot balzam za duševno stanje. In ne boste verjele! Tudi dojenčki (zarodki) se zelo radi vozijo s kolesom. Številne nosečnice se srečujejo z izjemno aktivnostjo svojih dojenčkov med in takoj po kolesarjenju. Ritem vadbe se čuti tudi v maternici, plodovnica nežno prenaša telo, hkrati pa služi kot blazina, ki blaži »trke« zarodka. Zarodki se različno odzovejo na to stimulacijo, eni spijo, spet drugi postanejo fizično aktivnejši. Med vadbo se izločajo hormoni endorfini, ki so naravni opijati, izboljšujejo vaše razpoloženje in spanec, v trebuščku pa se bo dojenček zaradi tega počutil veliko bolje.  

Priprava

Kolesarska čelada, hlače in mogoče kolesarske rokavičke so del obvezne kolesarkine opreme. Držite se kolesarskih stez, izogibajte cestam z veliko prometa in pešci. V nosečnosti se  izogibajte vzpetin in pretiranih spustov. Na vzpetini se telo prehitro pregreje, ob spustu prehitro ohladi, kar lahko povzroči zdravstvene težave, ki v nosečnosti niso najbolj dobrodošle.
Pred in po kolesarjenju raztezajte mišične skupine na nogah in hrbtu. S raztezanjem dosežete razbremenitev mlečne kisline v mišicah, poskrbi pa tudi za enakomerno prekrvavitev organizma, kar je seveda pomembno pri oskrbi ploda s zadostno količino kisika in hranljivih snovi. Ne zaženite se s polno paro takoj ko se usedete na kolo, telo ogrejte postopoma.

Prilagoditev kolesa

Nosečnosti boste morale zagotovo prilagoditi sedež in držo na kolesu. Bolj ko se bo vaša nosečnost bližala porodu, bolj bo vaše težišče sililo naprej. Vaš položaj na kolesu naj bo čimbolj pokončen, aerodinamična drža z glavo naprej lahko izzove zgago.

Kolesa, ki so najbolj primerna za kolesarjenje med nosečnostjo so taki imenovani »retro-cruiserji«, ki imajo širok udoben sedež in pokončno visoko krmilo. Na širokem in udobnem sedežu se boste takoj počutile čisto domače, vaša medenica pa bo znala ceniti zadostno podporo. Pokončno krmilo, z nazaj ukrivljenimi ročkami, omogoča pokončno držo. Pokončna drža razbremeni določeno skupino vretenc v epiduralnem predelu hrbtenice. Kolo je odlično, stabilno in udobno, med nosečnostjo pa tako ni nobene potrebe po velikih hitrostih. Po porodu pa je kolo odlično tudi za namestitev otroškega sedeža.

Če ne nameravate kupiti novega kolesa, na svojem sedanjem kolesu prilagodite sedež in krmilo. Nastavitve: ko se usedete na sedež naj bodo vaše noge ob dotikanju tal iztegnjene. Krmilo nastavite tako, da je vaša drža na kolesu čimbolj pokončna.

Oblačila

V prvi vrsti priporočam zaščitno kolesarsko čelado (kasneje bo dober zgled vašemu otroku) in kolesarske hlače z blazinasto oblogo presredka. Seveda lahko nosite tudi običajna ožja oblačila, ki se ne morejo zatakniti v okovje kolesa. Dolge hlače in dolgi rokavi predstavljajo idealno rešitev za zaščito pred nevarnimi sončnimi žarki. Več plastno oblačenje vas zaščiti pred vetrom in hladnim vremenom, ko se ogreje odvečna oblačila odložite v košarico.

Športni nedrček vašim rastočim prsim ponuja nekaj opore, ponavadi pa je izdelan iz materialov, ki s telesa odvajajo vlago. Če draži bradavičke, si le-te pred samim kolesarjenjem namažite z vazelinom ali njemu podobnim mazilom.

Upam, da vam uspe kolesarjenje spraviti v vaš tedenski urnik. Začetek je težak, nato postane rutina. Izkoristite prednosti, ki jo za vašo zdravo nosečnosti in lahek porod ponuja kolesarjenje v nosečnosti.

Deset nasvetov za varno kolesarjenje v nosečnosti

1.    Nekomu od domačih ali prijateljev zaupajte kam greste in kdaj predvidoma se vrnete
2.    Ob morebitni utrujenosti upoštevajte bonus minute
3.    Bodite pripravljene na morebitno spremembo vremena
4.    Ob sončnem vremenu se zaščitite s kremo za sončenje ZSF – 30
5.    Pijte pred, med in po kolesarjenju
6.    Uživajte prigrizke, priporočam oreščke in sadje
7.    Na uro kolesarjenja popijte vsaj liter tekočine
8.    Kolesarite skupaj s partnerjem
9.    Izogibajte se vožnji v najbolj vročih dnevnih terminih
10.    Prisluhnite svojemu telesu, upočasnite ko je potrebno in ustavite ko se naveličate

Preberite še:

Plavanje v nosečnosti

Savna v nosečnosti

Telesna pripravljenost na porod

Hujšajmo s tekom

Keglove vaje

Naslednji prispevek

London: uspešno ločili siamska dvojčka

13 junija, 2012 0