Friday, June 14, 2024

Strokovnjaki s področja genetskega inženiringa so prišli do spoznanja, da se izrazit fizični profili (velik nos, dolga ušesa,…) prenašajo iz generacije v generacijo. Tako obstaja velika verjetnost, da bo tudi vaš otrok podedoval očetova velika ušesa, ali materin velik nožni palec.


Ali bo deček ali deklica je odvisno od kromosoma, ki ga nosi spermij in je oplodil jajčece. Približno polovico spermijev nosi X kromosom in ob oploditvi gamet in združenju v zigoto, v intrauterini sferi pripeljeta do razvoja ženske potomke, polovico spermijev nosi Y kromosom v katerem so programirane predispozicije za razvoj moškega potomca. Od hitrosti X ali Y ‘spermija’ je odvisen spol vašega potomca. Na splošno se na svetu rodi več moških potomcev, vendar so, zaradi pogostejših dedovanj poškodovanih genov, manj imuni na številne bolezni.

Mnenje, da so deklice bolj podobne svojim očetom in dečki materam, znanstveniki samo deloma potrjujejo. Fantki dedujejo samo zapis materinega X kromosoma, ki je bogat z geni za določanje splošnega fizičnega videza. Očkov Y kromosom pa je z omenjenimi geni zelo siromašen. Pri deklicah je situacija nekoliko drugačna. Njihova zigota vsebuje X kromosoma matere in očeta, zato obstaja velika verjetnost obojestranske podobnosti.

Kakšne barve bodo otrokove oči je odvisno od zapletene genske kombinacije. Za posamezne lastnosti ni odgovoren samo en gen, ampak skupina njih. Enako velja za barvo oči. Vseeno pa obstaja eno nepisano pravilo: starši, z izrazito rjavimi očmi, naj ne pričakujejo modrookega otroka. Starši s temnejšimi lasmi in očmi sicer lahko pričakujejo svetlookega otroka, vendar so primeri, da otroci rjave oči podedujejo, mnogo, mnogo pogostejši. Starši z zelenimi in modrimi očmi, pa lahko enak odtenek pričakujejo tudi pri svojih potomcih.


Pri barvi las, so najpogostejša nepisana pravila sledeča. Svetlolasa mama in očka lahko pričakujeta otroka z enako barvo las. Če ima eden izmed staršev temnejše lase, obstaja največja verjetnost, da otrok temnejšo barvo las tudi podeduje, čeprav obstajajo tudi variante svetlejših barv las, ali barvne nianse nekje vmes. Pri barvi las je potrebno poudariti, da bodo otroci šele v puberteti dobili barvo las, ki bo ostala trajna. Če ima eden izmed staršev skodrane ali valovite lase, obstaja velika verjetnost, da bo otrok to značilnost tudi podedoval.

Naslednji prispevek

Telesna teža in gestacijski diabetes

13 junija, 2012 0