Saturday, June 15, 2024

Zakaj se lahko zgodi lažno pozitiven test nosečnosti

Razlogov zakaj se zgodijo lažno pozitivni nosečnostni testi je več. V najpogostejših primerih je krivdo moč pripisati napačnem postopku testiranja. Kljub temu, da so si nosečniški testi zelo podobni in delujejo skoraj na povsem enak način, pa se postopki testiranja, ki jih priporočajo posamezni proizvajalci med seboj nekoliko razlikujejo. Torej pred testiranjem natančno preberite navodila. V navodilih je natančno določen čas, ki ga je potrebno nameniti testiranju, neupoštevanje časovnega termina pa lahko v okvirčku zabeleži napačen rezultat. Če sondo v urinu pustite predolgo, se kot po pravilu pojavi vsaj nežno obarvan odtenek, ki kaže na lažno pristnost ploda v maternici. V takšnih primerih, ali v primerih, da se indikatorska grafika nejasno obarva, test ponovite.


Lažen odčitek nosečnosti lahko povzroči tudi jemanje nekaterih zdravil

Ženske, ki prejemajo zdravila za blaženje menstrualnih motenj v lutealni fazi ali prejemajo nekatera zdravila za vzpodbujanje ovulacije, lahko doživijo lažno pozitiven nosečniški test. Omenjena zdravila vplivajo na ravnovesje izločanja proteinov v urinu, ki zmedejo delovanje agensa v paličici. Če ste kronična bolnica ali pa zdravila jemljete zaradi lajšanja simptomov prehodnih bolezni, se o izbiri najbolj optimalnega testa dogovorite s svojim ginekologom.

Za lažno pozitiven hCG test pa so odgovorne tudi različne bolezni. Nekateri karcinomi lahko vzpodbudijo izločanje hCG hormonov, ki se detektirajo na nosečniškem testu. Seveda pa je najbolj zanesljiva metoda potrditve nosečnosti obisk pri ginekologu.

Biokemična nosečnost

Biokemična nosečnost in ektopična oz. zunajmaternična nosečnost sta še dva dejavnika, ki vplivata na nosečniški test. Biokemična nosečnost, za katero ženske ponavadi sploh ne vedo, se konča s spontanim splavom, skoraj vedno brez zdravniške asistence. Zunajmaternična nosečnost pa za odstranitev zarodka zahteva zdravniško asistenco. V obeh primerih se sicer srečamo z nosečnostjo, kar pravilno kaže tudi nosečniški test, vendar gre v obeh primerih za neaktivno nosečnost, ki med drugim lahko ogrozi celo zdravje ženske, vendar pa se najpogosteje s spontanim splavom konča že v prvem mesecu nosečnosti. Seveda je povsem jasno, da se morate v primeru pozitivnega testa ali vaginalnih krvavitev dogovoriti obisk pri ginekologu.

Psevdocieza – namišljena nosečnost

Pozitiven nosečnostni test pa se pojavi tudi pri nekaterih ženskah z močno in intenzivno željo po nosečnosti, pri kateri zaradi emocionalno – psihičnega stanja, ne morejo sprejeti, da niso noseče. Stanje imenujemo psevdocieza, tudi namišljena, fantomska ali lažna nosečnost.

Sicer redko čustveno stanje se manifestira s povsem pravimi nosečniškimi simptomi, vendar z odsotnostjo zarodka. 

Čustveno stanje je zelo resno. Ženska se sooča z vsemi nosečniškimi simptomi, od jutranje slabosti, bruhanja, pozitivnim nosečniškim testom in celo s povečanjem obsega trebuha in rastjo oprsja, ter je ne glede na zdravniško mnenje prepričana v svojo nosečnost. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da je takšno stanje mučno za žensko in njenega partnerja.

Vzroki nastanka psevdocieze, kljub vse boljšemu razvoju medicine in psihiatrije, niso znani. Ena izmed hipotez pravi, da se zaradi čustvenega odziva ženskega organizma spremeni delovanje endokrinih želez, ki privedejo do fizični sprememb podobnim tistim v nosečnosti.

V kolikor želite več podatkov o psevdociezi si preberite naslednji članek.

Naslednji prispevek

Prezgodaj rojeni otroci in šola

9 novembra, 2012 0