Friday, June 14, 2024

Vsi starši, ki imajo pri hiši novorojenčka ali dojenčka, veliko časa prebijejo med plenicami. Okvirno velja, da otroka previjemo pred ali po vsakem hranjenju, preden gre zvečer spat in takoj, ko se zjutraj zbudi.


Ta ponavljajoči se opravek zna biti kar naporen, še posebno, ker so naši drobižki le na samem začetku pri miru; takoj, ko dobijo malce moči v mišice, pa postanejo prave male vrtavke.

V nadaljevanju vam predstavljamo, kako se lotiti dela, da bo potekalo čim hitreje.

Paket plenic je tudi odlično darilo za mlade starše.

Preverite, ali imate pripravljene vse pripomočke

Pripomočke smo našteli v posebnem okvirju. Zraven imejte že pripravljena tudi vsa oblačila. Ko je otrok na previjalni podlagi, ga namreč ne smete niti za trenutek pustiti samega. Če morate še po kakšno malenkost v omaro ali sosednjo sobo, boste morali dojenčka vzeti s sabo. Čeprav se ne zdi, se znajo premikati in lahko pride do nesreče, če niste pozorni.

Položite otroka na previjalno podlago. Zaščitna prevleka previjalne podlage je lahko mrzla in lepljiva, zato jo prej prekrijte z mehko brisačo.

Snemite umazano plenico

Z vogalom plenice podrgnite s kože morebitno blato, nato pa dvignite otrokove noge in ritko, prepognite plenico na pol in jo odvrzite. Obrišite otrokov trebušček in kožne gube ob genitalijah.

Dvignite ga za gležnje. Tako boste rahlo privzdignili tudi ritko in jo lahko temeljito očistili. Otroka vedno umivajte od spredaj nazaj, da se genitalije ne bi okužile z blatom.

Obrišite ritko

Najprimernejša je mehka majhna brisača. Ko je otrok suh, ga pustite par minut, naj prosto brca. Tako bo prevetril ritko in se razgibal. Nato ritko namažite s kremo.

Pripravite novo pleničko

Trakci za zapenjanje morajo biti zgoraj. Dvignite noge in ritko in potisnite pleničko pod otroka tako daleč, da bo vrh pleničke prišel na otrokov pas.

Zapnite pleničko

Dvignite sprednji del plenice na trebuh. Najprej pritrdite trak na eni strani, nato še na drugi. Preverite, da ni pretrdo ali preveč ohlapno pritrjena.

Ponoči

Ponoči otroka previjamo le izjemoma, če je nujno potrebno. V tem primeru to storimo v polmraku in čim hitreje, v popolni tišini, da se otrok ne bi povsem razbudil.

Potrebščine

 • Previjalna podlaga: lahko je previjalna mizica, vendar otroka nikoli ne puščajte na njej brez nadzora, še posebno kasneje, ko se že premika.
 • Plenice: pazite, da bodo prave velikosti; prevelika plenica ne tesni dovolj, premajhno pa težko zapnemo in otrok je v njej utesnjen.
 • Vata ali čistilni robčki: nekateri prisegajo na kombinacijo kosmičev vate in navadno vodo, kar je zagotovo najcenejša izbira, drugi pa se ne bi odrekli čistilnim robčkom, ki so na voljo tudi za nežno in občutljivo otroško kožo.
 • Mehka velika brisača: z njo boste otroka obrisali, pazite pa, da prve mesece teh brisač ne perete z mehčalcem za perilo.
 • Krema za ritko: tako kot imamo odrasli različno kožo, jo imajo tudi otroci – nekaterim ustreza ena krema, drugim pa druga. Lahko se zgodi, da boste morali poskusiti dve ali tri, preden boste našli tisto, ki otroku najbolj prija.
 • Koš za odpadne plenice: lahko si omislite navaden košek, ki bo namenjen izključno umazanim plenicam (obvezno redno praznjenje!), ali pa pravi koš za plenice, v katerem se plenica tudi zavije in je zato veliko bolj higienski.

Naj bo zabavno

Previjanje bo potekalo brez večjih protestov, če boste otročiča zamotili.

 • Poljubljajte in žgečkajte ga po trebuščku.
 • Klepetajte z njim in mu pojte. Otroci imajo zelo radi visoke glasove, in ko bo večji, boste lahko opazili, da bo začel cviliti skupaj z vami.
 • Približajte se mu z obrazom in se spakujte. Kmalu vas bo začel posnemati.
 • Nad previjalno podlago namestite ogledalce, da se bo lahko opazoval.
 • Preden ga povijete, naredite nekaj vaj z njegovimi nogami. Tako se mu bo tudi prevetrila ritka.

Plenice za večkratno uporabo

Bombažne plenice so spet v modi. Cenejše so od plenic za enkratno uporabo, bolj ekološke, po mnenju mnogih pa tudi bolj zdrave za naše najmlajše. Če ste se odločili zanje, opozarjamo, da je treba malce bolj pozorno spremljati, kdaj bo plenička mokra, saj se koža, umazana z urinom, hitro nadraži. 

VIR: mama

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Kaj naj jedo doječe mamice?

13 junija, 2012 0