Tuesday, April 23, 2024

Zaradi hitrega padca estradiola (estrogena) ženske v menopavzi prizadenejo številni simptomi: napadi hipertermije, nervoza, razdražljivost, izguba koncentracije in spomina, nespečnost, pogosto zbujanje, pomanjkanje spolne sle… Zaradi suhe kože in sluznic prihaja do pogostih vaginalnih infekcij in infekcij urinarnih poti. Pri nekaterih ženskah so simptomi hujši, spet druge pa se lažje prebijejo skozi obdobje prenehanja menstruacije.


Ob izrazitih in bolj vidnih simptomih pa se pojavijo tudi tisti malo manj opazni: močnejše bitje srca, povišan krvni tlak, bolečine v kosteh, mišicah in sklepih. Z nadomestno estrogensko terapijo se vsi ti procesi upočasnijo.

Namen zdravljenja ni zdravljenje šestdesetletnic, ampak je potrebno z nadomestno hormonsko terapijo pričeti takoj, ko se pojavijo prve težave. Na ta način ženske ne občutijo tako izrazitega prehoda iz obdobja plodnosti v menopavzo. Vemo, da se od moderne ženske pričakuje veliko, skoraj preveč: pričakuje se njen maksimum v družini, v službi in družbi. Omenjene tegobe, še posebej pri ženskah z izrazito hudimi simptomi, lahko privedejo do nezmožnega funkcioniranja v vsakodnevnem življenju.

Moderna hormonska nadomestna terapija je zelo izpopolnjena. Hormoni so tako prečiščeni, da samo nadomeščajo majhne količine hormonov, ki pomagajo pri normalnem staranju žensk.

Pri mnogih ženskah se pojavi vprašanje, ali hormonska nadomestna terapija res povzroča raka na dojki? Dvajsetkrat več žensk umre za posledicami kardiovaskularnih bolezni, kot za rakom na dojki. Več kot 90% žensk z rakom na dojki, ki so bile starejše od 60 let, ni nikoli jemalo hormonske kontracepcije, niti hormonov. Za rakom obolele ženske, ki imajo težave z delovanjem jeter ali ledvic, po hormonski nadomestni terapiji ne smejo posegati. 

Kategorija:   Menopavza, Zgornji menu
Naslednji prispevek

Ko znorijo hormoni

13 junija, 2012 0