Sunday, May 26, 2024

Podatki za splošno populacijo kažejo, da se pri nedoječih materah menstruacija pojavi nekje šesti teden po porodu. Menstruacija z ovulacijo se pri nedoječih materah pojavi (80%) nekje po treh mesecih po porodu, kar pomeni sposobnost jajčnikov, da izločijo za oploditev primerno jajčece in tako sposobnost novega spočetja.


Veliko bolj individualna pa je vzpostavitev menstrualnega cikla pri materah dojiljah. Samo 15% dojilj prvo menstruacijo dobi v šestem tednu po porodu, pri tretjini nastopi v treh mesecih, pri ostalih pa lahko prva poporodna menstruacija nastopi leto ali celo leto in pol po rojstvu otroka.

Dve tretjini poporodnih menstruacij je anovulacijskih (jajčece se ne izloča), zato je verjetnost nastanka nove nosečnosti nekoliko manjša. Zgodi se, da je težko ločiti med prvo menstruacijo in poporodnimi krvavitvami. Za postpartalne krvavitve, kot posledice obporodnih zapletov, so značilne močne netipične vaginalne krvavitve. Ob obilnih pospartalnih vaginalnih krvavitvah je nujna takojšnja zdravniška pomoč.

Preberite še:

Oligomenoreja

Amenoreja

Polimenoreja

Dismenoreja

Hipermenoreja

PMS

Bolezni bradavic

Kategorija:   menstruacija, Novice
Naslednji prispevek

Kurkuma za zdravo srce

13 junija, 2012 0