Saturday, June 15, 2024

Paket z menstrualnimi krči pa vsebuje še glavobole, bolečine v hrbtu, napihnjenost in boleče oprsje. V hujših primerih bolečine vodijo v dismenorejo. Vendar zakaj trpeti? V modernem svetu poznamo veliko načinov, kako se spoprijeti z menstrualnimi krči. Opišimo nekaj njih:


Konvencionalno medicinsko lajšanje menstrualnih krčev

Navadno se poslužujemo dveh vrst zdravil: protibolečinska tableta na recept in kontracepcijske tablete.

 

  • Ženskam s hudimi menstrualnimi krči in nerednimi menstruacijami, se pogosto predpiše kontracepcijske tablete. Peroralna hormonska kontracepcija uredi menstrualen cikel in zmanjša tipične menstrualne simptome. Pred jemanjem, pretehtajte vse prednosti in slabosti jemanje kontracepcijskih tablet.
  • Protibolečinske tablete so med menstruacijo najboljše prijateljice številnih žensk. Pomagajo blažiti menstrualne krče, bolečine v hrbtu, napihnjenost, da menstrualnih glavobolov niti ne omenjamo.

Pravilna prehrana

Krče in napihnjenost boste odpravili tudi z uravnoteženo, s cinkom, magnezijem, kalcijem in vitaminom B6 bogato prehrano. V ‘rdečem’ tednu zmanjšajte vnos soli, sladkorja in kofeina.

Topli ali hladni obkladki

Pripravite si tople obkladke in jih položite na trebuh ali hrbet. Pri nekaterih ženskah se med menstrualno krvavitvijo kri zadržuje v mali žlički in prav to zadrževanje povzroča nastanek krčev. V tem primeru bodo bolje pomagali hladni obkladki. Poskusite in izberite, obkladek (topel, hladen), ki vam bo najbolj prijal.

Sproščujoča kopel

Ena izmed priljubljenejših metod lajšanja menstrualnih krčev je dolga, vroča kopel. Vodo oplemenitite z aromatskimi olji, ali z aromatsko soljo.

Položaj fetusa

Bolečine v hrbtu lahko olajšate z ležanjem v položaju zarodka. Ulezite se na hrbet, kolena pa močno potegnite proti oprsju.

Telesna aktivnost

Čeprav ste verjetno mnenja, da je telesna aktivnost zadnja stvar, ki si jo lahko privoščite med zbadanjem menstrualnih krčev, ta resnično pomaga. Hoja, plavanje, joga so odlična izbira pri odpravljanju resnosti menstrualnih krčev.

Čaji

Čaji iz listov malinovcev in lubja brogovite menstrualne krče učinkovito zavirajo. Večji odmerki brogovite so lahko strupeni, zato za nasvet povprašajte izkušenega zeliščarja.

Ananas

Ne pozabite na pozitivne učinke ananasa. Ananasov sok vsebuje bromelain, proteolitični encim, ki sprošča mišice in tako pomaga lajšati bolečine nastale kot posledica menstrualnih krčev.

Alternativno lajšanje menstrualnih bolečin pa smo podrobneje opisali v naslednjem članku.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje