Monday, June 24, 2024

Migrena je najpogostejša vrsta glavobola, ki se lahko pojavi že v zgodnjem otroštvu. Najpogosteje pa se vseeno pojavi nekje med puberteto in 40-tim letom starosti. Statistika pravi, da za migrenami, ki se pojavljajo periodično in je pospremljena tudi z vegetativnimi simptomi, trpi okoli 20% žensk in 5% moških.
 


Kako nastane migrena?

Za nastanek migrenskega glavobola je odgovorna bolečina nastala v določeni krvni žili v glavi. Na samem začetku napada prihaja do krčenja (konstrikcije) krvne žile znotraj glave. V tej krvni žili pride do pomanjkanja kisika (hipoksija), pojavijo pa se določeni simptomi – skotomi (bliskanje pred očmi) in govorne motnje. Po tem sledi vazodilacija, pri kateri pride do širjenja krvnih žil. Šele tedaj nastopi pravi glavobol.

Obstajajo določeni faktorji, ki pospešijo nastanek migrene: lakota, žeja, stres, določena prehrana (alkohol, čokolada, sir…), pred in po menstrualno obdobje.
 

Simptomi

Po detajlni anamnezi pri specialistu, se je potrebno naročiti na nevrološki pregled.

Migrenski napad se lahko razvija od 30 minut do nekaj ur. Pojavi se lahko v dveh oblikah, z avro ali brez nje. Migrena brez avre se pojavlja kot huda utripajoča bolečina, ki lahko traja od 4 do 72 ur. Ponavadi se pojavi na polovici glave, izza oči in na področju čela. Lahko se pojavijo še slabost, bruhanje, občutljivost na zvok in fobija (strah pred svetlobo, ki moti bolnika).

Avra se lahko pojavi tudi pred nastankom migrene. Značilni simptomi so: izpad vidnega polja, v vidu se pojavijo določeni madeži, pulziranje v roki in obrazu. Za tem nastopi glavobol. Napad migrene lahko traja nekoliko ur, pa tudi celodnevne migrene niso redkost. Če traja več dni temu pravimo »status hemicranius«.
 

Kako jih prepoznamo?

Poznamo tudi spremljajočo migreno, pri kateri se tekom napada pojavljajo specifični simptomi: utripanje v roki, mravljinci na roki (spominjajo na epileptični napad), težave pri govorni komunikaciji, ter nekateri drugi nevropsihološki simptomi.

Pri mlajših ženkah se lahko med menstrualnim ciklom pojavi bazilarna migrena. Njeni simptomi so: svetlikanje pred očmi, vrtoglavica, šumenje v ušesih, na dotik neobčutljiva jezik in usta.

Amnezije se manifestirajo v drugi polovici življenjskega obdobja, ko prihaja do motenj spomina. Prizadeti se ne morejo spomniti, kaj se je zgodilo nekaj dni in tednov nazaj. Med napadom migrene, starejši ljudje izgubijo spomin.
 

Kako jo zdravimo?

Zdravljenje migrenskega napada pričnemo z analgetiki in nesteroidnim antirevmatiki. V primeru da ta zdravila ne pomagajo, se tako na začetku glavobola zaužijejo tabletke triptani (imigran sprint,…)

Preventivno se z migreno spoprimemo z zdravila iz skupine beta blokatorjev, antidepresivov, hormoni in sprostitvenimi vajami. Preventivno zdravljenje, ki ga nadzoruje specialist, traja 3 do 4 mesece. Priljubljeno je tudi akupunkturno zdravljenje.

Od tipičnih migren moramo razlikovati tenzijski glavobol, neuralgijo trigeminusa in cervikalno migreno, ki se pojavlja zaradi poškodb vratu.

Zdravljenje migrene je zelo pomembno saj povzroča nepopisne fizične in psihične bolečine.

Kategorija:   Bolezni