Sunday, May 26, 2024

Če se je vaša predhodna nosečnost končala s spontanim splavom, morate v naslednji počivati še štiri tedne več, od tedna v katerem se je spontani splav zgodil. Poleg pogostega dnevnega počitka, se priporoča vzdržati spolnih odnosov in težkega fizičnega dela. Pokonci ne bodite več kot dve uri, lezite, če postanete utrujeni. Nosečnice z več spontanimi splavi, počivajo v času cele nosečnosti, še posebno v tednih, ko so spontani splavi nastopili. Če po 24. tednu nosečnosti ne grozi prezgodnji porod, lahko postopoma reducirate ležanje.


Podobne preventivne ukrepe se poslužuje tudi pri nosečnicah, s predhodnimi prezgodnjimi porodi. V sedečem in stoječem položaju je ves pritisk usmerjen na maternični vrat, kar povzroča postopno odpiranje ustja maternice, porodna voda se spusti v kanal in odteče, nastopijo porodni popadki, ki povzročijo prezgodnji porod. Z ležanjem preprečujemo in znižujemo to možnost, kakor tudi zmanjšujemo stimuliranje krčenja maternice. Stanju so podvržene nosečnice, ki so bile predhodno operirane na materničnem vratu, nosečnice z anomalijami maternice, vnetji, ter nosečnice s predhodnimi prekinitvami nosečnosti.

Mirovati morajo tudi nosečnice, ki trpijo za EPH gestozo in eklampsijo. Simptomi so: otekle roke in noge, prisotnost beljakovin v urinu, ter povišan krvni tlak. Najtežja oblika je eklampsija, ki povzroča s krči pospremljeno izgubo zavesti. Bolezen se pojavlja izključno v nosečnosti, ki po porodu izgine.

Mirovanje se priporoča tudi pri nekaterih boleznih matere: visok krvni tlak, bolezni ščitnice, bolezni ledvic in sečil, ter sladkorne bolezni. Nosečnicam, ki se te bolezni pojavijo med nosečnostjo, mirovanje ni potrebno.

Komplikacije, ki nosečnico prav tako prisilijo k mirovanju v nosečnosti so: grozeča spontani splav in prezgodnji porod, zastoj rasti ploda, večplodna nosečnost, placenta previa in različne infekcije.

Naslednji prispevek

Odložitev poroda

13 junija, 2012 0