Monday, June 24, 2024

Pomembno vlogo za slabo razpoloženje v turobnem zimskem obdobju igra težka prehrana. Dobro razpoloženje poskušajte vrniti s prehrano bogato z antioksidanti, z živili z naravnimi viri vitaminov, izogibajte se kofeinu in gaziranim pijačam, posezite za naravno iztisnjenimi sokovi, ki baterije napolnijo v trenutku. Vitaminske bombe popularno imenujemo smootiji.


Najbolj enostavni trik za povečanje energije je odhod na sveži zrak- že kratka pospešena hoja vas bo zbudila in počutili se boste mnogo boljše.

Odlično zdravilo v boju proti padcu energije je telesna vadba, še vedno je najbolj pripraven tek, ki po petih minutah energijo povrne na zelo visok nivo. Ta občutek nastane zaradi izločanja seratonina, popularnega hormona sreče. Izločanje seratonina pozitivno deluje na možgane, ki nato celotnem organizmu pošlje sporočilo, da so baterije polne in pripravljene na nove izzive.

1. Če ste utrujeni, brezvoljni in zaspani se izogibajte ogljikovim hidratom, ki še dodatno sproščajo. Za dvig energije posezite po beljakovinah. Glavni viri beljakovin (proteinov) so živila živalskega porekla, še posebej puranje meso in morski sadeži z nižjim maščobnim deležem, jajca, mleko, jogurti in siri, soja, v manjši meri žita, grah, oreščki, mandlji in semenke. Zakaj so beljakovine tako pomembne? V prebavi se razgradijo v aminokisline iz aminokislin se pretvorijo v tirozin, ki pripomore k proizvodnji dopamina, noradrenalina in adrenalina, oz. tri hormone, ki povečujejo energijo, voljo in počutje.


2. Topla kopel je priročno zdravilo za sproščanje, verjeli ali ne, topla kopel deluje kot energijska bomba. Pomembno vlogo imajo soli in eterična olja, oz. kombinacija obeh. Privoščite si toplo kopel z nekoliko kapljicami osvežilnih oljnih ekstraktov. V vodo lahko dodate nekaj žlic sode bikarbone. Po uživanju se obvezno stuširajte z mlačno vodo.


3. Odličen spanec spočije duh in telo, izogibajte se kofeinu (iz čokolade in kave), alkoholu, kajenju, naporni telesni vadbi in obilnemu obroku vsaj dve uri pred spanjem. Če ste lačni si privoščite keks iz polnozrnatih žit ali popijte kozarec mlačnega mleka.  Ko lakote ne morete ukrotiti, si v najslabšem primeru privoščite skodelico kosmičev. Privoščite si naravna zdravila iz hmelja, sivke in kamilic, ki vam bodo utrudila veke. Vsak dan vstanite pol ure prej, namesto s kavo se zbudite z lončkom čaja ali tople vode, v katero ste iztisnili polovico limone. Številni ljubitelji kave vedo, da lahko kava izboljša mentalne sposobnosti, vendar velja enako kot pri vseh stvareh, da pretiravanje povzroči ravno nasproten učinek. Prekomerno uživanje kave povzroči povišanje krvnega tlaka, neenakomerno in močno bitje srca, nespečnost, anksioznost in tremor. Ves dan pijte veliko vode. Strokovnjaki so ugotovili, da prvi znak dehidracije ni žeja, ampak utrujenost. Utrujenost premagajte z najbolj zdravim zaveznikom – vodo.


4. Sproščanje mišic blaži napetost, ki povzroča utrujenost. Lezite in nekajkrat globoko vdihnite. Ob vsakem vdihu si recite, da ste vse bolj mirni in sproščeni. Zjutraj namesto pretegovanja na postelji posvetite nekaj minut gibalnim vajam. Telo se bo napolnilo z energijo in pripravilo na vsakodnevne izzive.


5.  Pomemben korak proti zoprni utrujenosti je izpostavljanje naravni svetlobi, ki inhibira izločanje hormona melatonina, ki povzroča zaspanost. Poleg tega svež zrak pozitivno vpliva na zdravje, telesu pa nudi dodatno energije. Glede nato, da so dnevi vse krajši, svoj čas po kosilu namenite sprehodom v naravo.


6.  Glavni zaveznik v boju proti utrujenosti je vsekakor najpomembnejši antioksidant v telesu, vitamin C. Uživajte čim več sadja in zelenjave, ki bodo nadoknadili pomanjkanje vitamina C. Več vitamina C vsebuje surova zelenjava in sadje, saj se s termično obdelavo živil izgubi velika količina omenjenega vitamina. Najboljši viri vitamina C so citrusi in zelenjava (peteršilj, brokoli, paprika, cvetača, ohrovt, kislo zelje…). Najmanj liter in pol popite vode spodbudi občutek telesne moči in regulira prebavo, kar znižuje občutek utrujenosti.


7.  Eden od nasvetov za povečanje energije pravi, da večje obroke razdelite na več manjših. Jejte vsake dve uri, pri tem pa upoštevajte navodila o zdravi prehrani. S proteini bogata živila, kot npr. oreščki ali jajca so odlične gorivne celice za energijo. Prav tako so odlična hrana za možgane, zato vam bo izboljšala koncentracijo in spomin. Pri polnjenju z energijo vam bodo pomagala tudi naslednja živila: špinača, krompir, korenje, polnozrnata žita, banane, pomaranče, ananas, ribe…


8. Meditacija je močno orožje v boju proti utrujenosti. Daje vam možnost trenutnega izklopa in ponovnega polnjenja baterij. Priporočeno je prakticiranje okoli desetih minut dnevno. Torej ne vzame veliko časa. Ljudje, ki redno meditirajo so srečnejši, bolj zdravi in bolj sproščeni. Z meditacijo boste izločili negativna čustva, ki veljajo za glavnega porabnika energije.


9.  Ne pustite, da organizem premami zimski spanec. Večer, ki ste ga rezervirali za gledanje televizije, namenite raje eni od aktivnosti – družite se s prijatelji, sprehodite psa, vpišite se v kakšen tečaj… Poiščite dejavnost, ki vas zanima in bo preprečila lenobo, ki je tipična za to obdobje in gre z roko v roki z energijo in imunskim sistemom. Če hodite na večerje se izogibajte kombinacijam mesa in ogljikovih hidratov. Res, da energijo hitro dvignejo, vendar jo prav tako hitri tudi pokurijo.


10. V obračunu z utrujenostjo se je odlično izkazal napitek iz trobentic. Pripravi se zelo enostavno. Žličko trobentic pomešajte z žlico brezovih in koprivnih listov, mešanico pa poparite z dvema decilitroma vode. Po dveh minutah mešanico precedite in jo v požirkih popijete dva do trikrat na dan.


11.  Tudi multivitaminski dodatki imajo svojo moč. Poleg tega, da uravnotežijo živilske potrebe organizma in krepijo imunski sistem, so zelo učinkoviti pri dvigovanju energije. Vnos dodatnih vlaknin (otrobov) pomaga vzdrževati normalno vsebnost sladkorja v krvi, obenem pa vzdržuje energijo.


12.  Kupite si sokovnik. Dokazano je, da so najboljši stimulatorji energije multivitaminski napitki iz svežega sadja in zelenjave. Rdeča grenivka, pomaranča, med in ingver so univerzalna formula za dvig energije, po mili volji pa napitku dodamo cimet, klinčke, banano,…
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Telesna teža in spolnost

13 junija, 2012 0