Tuesday, April 23, 2024

Himen ali deviška kožica je nežno tkivo, ki delno prekriva vhod v vagino. Je izjemno elastična, večina ljudi pa jo povezuje z devištvom. Deviška kožica pa se lahko pretrga že pred prvim spolnim odnosom, med kolesarjenjem, gimnastiko, ali kakšno od drugih oblik fizične aktivnosti. Uporaba tampona ni neposredno povezana s pretrganjem deviške kožice, obstaja pa možnost, da se to zgodi.


Vsako dekle, ki ima menstruacijo, lahko uporablja tampone. Čeprav včasih vstavljanje tampona botruje pretrganju deviške kožice, interakcija ne pomeni izgube nedolžnosti.

Ali boste tampone uporabljale ali ne, pa je povsem vaša odločitev. Veliko nedolžnih deklet se za uporabo tamponov odloči zaradi nekaterih telesnih aktivnostih, ki so tesno povezane z diskretnostjo (plavanje, gimnastika, športni plesi,…).

Kot vsaka nova stvar, pa tudi vstavljanje tampona zahteva nekaj prakse. Kupite ožje, na vrhu zaobljene tampone, ki so v tem starostnem obdobju primernejši za uporabo. Sledite navodilu, ki so priloženi v zavojčku. Prvič ga poskušajte vstaviti v času najobilnejše menstrualne krvavitve, saj bo v tem obdobju nameščanje tampona najlažje.

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Kozorog

17 avgusta, 2012 0