Friday, June 14, 2024

Imunološki vzroki neplodnosti

Razvoj protiteles spermijev, pri moških ali ženskah, je lahko eden od vzrokov neplodnosti. Ta protitelesca imobilizirajo spermije in onemogočijo kontakt z jajčecem. Pojav serumskih protiteles v ženskem endokrinološkem sistemu se nahaja pri okoli 10% neplodnih parih. Pri tem gre bolj za antigene krvne plazme in ejakulata, ter manj za spermijske antigene. Za dokazovanje imunoloških vzorcev služijo postkoitalni testi (PCT), in druga testiranja za dokazovanje prisotnosti protispermijskih protiteles. Pri zdravljenju neplodnosti iz imunoloških vzrokov se poslužujemo metod umetne oploditve.
 


Neznani vzroki neplodnosti

V kolikor popolne diagnostične metode pri nobenem ne zaznajo nikakršne nepravilnosti, oziroma v primerih ko sta moški in ženska popolnoma zdrava, vendar kljub trudu nimata potomcev, govorimo o neznanemu vzroku neplodnosti, ki ga poimenujemo idiopatska neplodnost. Kljub vsej tehnologiji in znanju, današnja ginekologija ne zna odgovoriti na vprašanje, kje je vzrok za neplodnost pri nekaterih parih. Prav tako kot pri imunoloških vzrokih, se v primeru neznanega vzroka neplodnosti parom svetujemo metode umetne oploditve, ki so trenutno na voljo.
 

Psihični vzroki neplodnosti

Do sedaj ni dokazan niti en neposredni psihični vzrok, ki bi se ga lahko okrivili za neplodnost. Dokazano pa je, da je psihološka stabilnost pri zdravljenju neplodnosti ključ do uspeha. Na osebnem nivoju ženske ne zanosijo, ker se bojijo vsega tistega, kar bo otrok od njih zahteval. Veliko žensk, ki se borijo z neplodnostjo, dela preko zakonsko določenega delavnega časa, zato so izčrpane in poskušajo v tako slabem stanju zanositi. Tudi pretirana osredotočenost na spočetje lahko povzroči prezgodnje zorenje jajčec, ki še niso pripravljena na oploditev. Niz vsakodnevnih težav kot so npr. nezadovoljene lastne potrebe, občutek pomanjkanja nadzora nad lastnim življenjem, nezadovoljstvo na delovnem mestu in kariera lahko vplivajo na plodnost. V knjigi Dr Christine Nortrup »Žensko telo, ženska modrost« piše: »Spočetje otroka je naključno dejanje in ne maraton, ki ga je moč vplesti v vaš dnevni razpored.« Notranja trenja povezana z nosečnostjo, porodom, skrbjo okoli otrok, ali odrekanja, ki jih s seboj prinašajo otroci, so lahko psihološki vzroki za neplodnost. V vseh teh primerih še pred odločitvijo za umetno oploditev poiščite nasvet psihoterapevta: sprostitev notranje napetosti je v večini primerov dovolj za vzpostavitev naravnega ravnotežja, ki ustvarijo pogoje za spočetje. Tudi če s pomočjo psihoterapevtske podpore ne pride do spočetja, bo zgladitev in sprostitev notranjih trenj igralo pomembno vlogo pri končnemu uspehu zdravljenja neplodnosti.

http://youtu.be/WGJsrGmWeKE

Literatura:

1.Kleinstein J. Neue Konzepte der Sterilitätsbehandlung in der täglichen Praxis. Klinik für Reproduktionsmedizin und gynäkologische Endokrinologie, Otto von Guericke Universität Magdeburg,
2. Runnebaum B. Rabe T. Gynäkologische Fortpflanzungsmedizin. Springer Verlag Berlin Heidelberg New York
3. Ludwig M, Diedrich K. Moderne Aspekte der Reproduktionsmedizin. Gynäkologe
 

Sorodni članki: 

 

Kategorija:   neplodnost, O neplodnosti
Naslednji prispevek

Neplodnost: Vsakodnevni seks bi lahko bil ključen

13 junija, 2012 0