otrok > zdravje

Nenamerne zastrupitve malčka

Malček raziskuje svet okoli sebe, pri tem pa si pomaga tudi z okušanjem. Kljub temu, da nevarne snovi kot so čistila, zdravila, kozmetika ali rože hranimo daleč od dosega otrok, se nam lahko zgodi, da na naše redoljubje enkrat enostavno pozabimo. Več kot polovica vseh zastrupitev se zgodi v prvih šestih letih življenja.

Piše: jr


Večina zastrupitev otrok in malčkov je posledica uživanja snovi, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu: čistila, ličila, zdravila, lepila in rastline. Kaj storiti v primeru zastrupitve otroka?

Simptomi

Da je otrok zaužil nekaj nevarnega, lahko poleg odprte stekleničke ali embalaže, posumite v naslednjih primerih:

·         Opeklina ali rdečica okoli ust in na ustnicah (znak zaužitja jedke snovi)

·         Zadah po kemičnih spojinah

·         Opekline, rdeči madeži, madeži, ter značilen vonj na malčkovih oblačilih in drugje v hiši

·         Bruhanje, oteženo dihanje, zaspanost, zmedenost ali nenavadno vedenje

·         Nezavest

·         Napadi

·         Otopelost

Prva pomoč

V kolikor je vaš otrok buden in priseben:

·         Ne aplicirajte sirupa ipekakuane, niti ne izzovite bruhanja, ki naredi več škode kot koristi. Namesto tega pokličite Center za zastrupitve UKC Ljubljana na telefonsko številko (01) 522 52 83

·         Odgovorni osebi zaupajte vse znane informacije: kaj in koliko kemikalij je zaužil malček. Pomagajte si z embalažo. Nato sledite navodilom.

·         Če bo strokovnjak ugotovil, da mora otrok obiskati urgenco, s seboj prinesite embalažo ali deklaracijo snovi, ki jo je otrok zaužil

Ob otopelosti, epileptični napadih, ter težavami z dihanjem:

·         TAKOJ pokličite na telefonsko številko 112 ali zdravnika

Preventiva

Pred vsemi nevarnostmi je otroka skoraj nemogoče zaščititi, lahko pa naredimo nekaj preventivnih korakov v to smer:

·         Telefonsko številko (01) 522 52 83 shranite v vaš mobilnik ali jo zapišite blizu stacionarnega telefona. V kolikor ste veliko od doma in vaše otroke večkrat varujejo varuške ali babice, poleg telefonske številke zapišite še starost in težo otroka.

·         Kozmetiko, čistila, ličila, alkoholne  pijače, zdravila hranite izven dosega otrok

·         Zgledi vlečejo, zato se izogibajte morebitnemu neposrednemu uživanju zdravil pred otroci

·         V otrokovi prisotnosti tablete ne poimenujte bombončki, tudi zgolj pri vitaminskih tabletah se izogibajte uporabi tega termina; tudi nekateri vitamini so lahko strupeni (železo, vitamina A in D, so v večjih odmerkih izjemno škodljivi)

·         Zdravila ne mečite v koš za smeti. Sledite navodilu na deklaraciji, v nasprotnem zdravila odvrzite neposredno v zbiralnik ali v posodo, ki jo otrok ni sposoben odpreti.

·         Kupujte čistila v embalaži z varnostnim pokrovčkom. Čistila hranite v originalni embalaži, varnostnega pokrovčka ne zamenjajte z navadnim tudi če je le-ta še tako nepriročen.

·         Barvice, voščenke, vodene barvice, lepila... naj bodo izdelana iz netoksičnih in otroku prijaznih surovin.

·         V kolikor malček zboli in jemlje zdravila, vedno pozorno preberite informacije o predpisanem odmerku za otrokovo telesno težo. Ponoči vedno prižgite luč. Naredite vse v smeri nenamernega prevelikega odmerka zdravil.

·         Garaža in utility naj ne bosta otrokov igralni prostor. Bencin, sredstva proti zmrzovanju, gnojila, barve, laki, tekočina za vetrobransko steklo... so potencialno nevarni strupi. Podobno kot čistila ali zdravila, jih v originalni embalaži skladiščite v zaprtih, nedostopnih omarah.

·         Poglejte, če imate v vašem domu potencialno strupene rastline. Namestite jih izven dosega otrok, ali pa jih odstranite.

·         Pri raziskovanju sveta mora imeti otrok svojo svobodo. Vsake toliko časa pa le poglejte, da se ne igra z rečjo, ki lahko škodi njegovemu zdravju in vašim živcem. 

Vir slike: istockphoto

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji