Monday, June 24, 2024

Nizek krvni tlak v nosečnosti

Zelo malo pozornosti pa je bilo namenjeno drugem ekstremu povezanemu s krvnim tlakom v nosečnosti – hipotenzijo ali nizkim krvnim tlakom. Raziskava iz leta 1977 kaže, da se hipotenzija pojavi pri okoli 10% nosečnosti. Nizek diastolični in sistolični krvni tlak v nosečnosti pa se povezuje z naslednjimi težavami:


Nobena kasnejša raziskava trditve povezane z nizkim krvnim tlakom in nosečnostjo, ki se nahajajo v strokovni literaturi, niso ovrgle. Kljub vsemu pa se zdi, da so te raziskave površne in pomanjkljive.  

Za boljše razumevanje težav povezanih s krvnim tlakom, je pomembno pojasniti nekaj osnovnih pravil. Višina krvnega tlaka se med aktivno in pasivno fazo srčnega utripa izmeri v arterijah:

  • Sistolični tlak ali višja vrednost: je tlak v arterijah, med aktivno fazo, ko srce prečrpa kri v arterije
  • Diastolični tlak ali nižja vrednost: pa je tlak v arterijah med dvema utripoma, ko srce počiva

Vrednosti optimalnega krvnega tlaka se gibljejo okoli 120/75 mmHg, nekateri strokovnjaki mejo postavljajo pri 115/75 mmHg. Krvni tlak se lahko spremeni že v zelo kratkem času. Spremembam botrujejo položaj telesa, frekvenca dihanja, jemanje zdravil, obdobje dneva in fizična kondicija posameznika.

Zadnja raziskava o nosečnosti in hipotenziji

V letu 2000 so ponovno izvedli raziskavo v kateri so uporabili podatke 59.000 nosečnic z nizkim krvnim tlakom iz obdobja 1959 – 1966. Kar 28.095 nosečnic se je srečalo z zdravstvenimi težavami, znanstveniki pa so želeli ugotoviti ali so slabši rezultati nosečnosti dejansko povezani z nizkim krvnim tlakom. Rezultati so pokazali, da je bilo število rojstev pred predvidenim datumom poroda in manjša velikost od predvidene gestacijske, prisotno pri manj kot 5% nosečnic.

Ugotovitve

Izsledki raziskave so pokazali, da so imele ženske z nizkim diastoličnim krvnim tlakom (<80mmHg) višjo incidenco prezgodnjega poroda in višjo verjetnost zaostajanja v rasti ploda. Ko se je ženskam krvni tlak povišal so se rezultati bistveno spremenili, kar je vzpodbudilo nadaljnje raziskave. Ženske, ki so se pojavljale v razpredelnicah s slabšimi ocenami zdravja ploda so bile:

  • Ženske mlajše od 26 let
  • Manjše
  • Lažje
  • Bolj vitke
  • Šibkejše
  • Ženske, ki so med nosečnostjo pridobile manj telesne teže

Omenjene lastnosti pa že od nekdaj veljajo za dejavnike, ki vplivajo na slabše ocene nosečnosti in ploda. Ko so avtorji v raziskavo vključili še raso, socialno-ekonomski položaj, indeks telesne teže pred spočetjem in kajenje med nosečnostjo, so nizek krvni tlak črtali kot primarnega povzročitelja zelo zgodnjih porodov, prav tako so prečrtali korelacijo med nizkim krvnim tlakom v nosečnosti in hudo zahiranostjo ploda. Po drugi strani pa so bile ženske z visoko vrednostjo diastoličnega krvnega tlaka izpostavljene razvoju visokega krvnega tlaka, ki je vplival na višje tveganje rojstva zahiranega otroka.

Nizek krvni tlak ne vpliva na potek nosečnosti

Ko nizkemu krvnemu tlaku v nosečnosti pridružimo še ostale prisotne negativne dejavnike v nosečnosti lahko zaključimo, da nizek krvni tlak v nosečnosti ne vpliva na zdravje in razvoj ploda, bi lahko povzeli zaključke raziskave.

Nizek krvni tlak v nosečnosti je splošno znan in dokaj pogost fenomen, ki pri nosečnicah dobrega splošnega zdravja ne vpliva na razvoj ploda in izid nosečnosti. Nosečnice, ki jih je zaradi nizkega krvnega tlaka prizadela omotica in omedlevica, pa potrebujejo zdravniško pomoč.

Naslednji prispevek

Telesna teža matere in IQ otroka

13 decembra, 2012 0