Saturday, June 22, 2024

Moj dojenček


Čestitamo – ste že na pol poti! Vaš dojenček meri okoli 16,5 centimetrov od glave do ritke in tehta od 250 do 300 gramov. Velike novosti tega tedna so naslednje: pod zaščitnim verniksom (belo kremasto vlažilno snovjo, ki ohranja dojenčkovo kožo varno in nepoškodovano) rastejo plasti tiste božansko mehke kože, ki je značilna za dojenčke. Vaš dojenček veselo raziskuje svoje okolje – sedaj že dobro razvite ude krči in napenja in brca. Ker še naprej rastejo njegovi lasje, nohti in obrvi, je vaš fetus z vsakim dnem bolj podoben njegovi mamici in atiju.
 

Moje telo

Ne hodite več tako elegantno kot včasih? Ne skrbite, če imate te dni malo bolj majajočo hojo; vaš vedno večji trebuh je vplival tudi na vaš občutek ravnotežja, zato se pogosteje spotikate čez lastne noge. Tudi to boste sčasoma lažje obvladovali in podzavestno popravljali svojo držo ter korak v sorazmerju z vedno večjim trebuhom. Vendar te spremembe (in vaše privajanje na njih) znajo vplivati tudi na samo konstitucijo hrbta in zato povzročajo bolečine v tem predelu. Te boste preprečili z vzravnano hojo, tako da vaši boki in ramena ostajajo poravnani. Kadar sedite lahko pomaga tudi, da imate noge rahlo dvignjene in da spite (tako kot dojenček!) na boku v zvitem položaju fetusa.
 

Moje življenje

Ni zanimivo kako včasih ne morete misliti na nič drugega kot nosečnost (»Ne morem verjeti, da imam takšne prsi! Zakaj me noge tako bolijo? Res pogrešam suši…«), ali pa lahko mislite le na vašega dojenčka – in kako bo njegov prihod popolnoma spremenil vaše življenje? Dobra ideja se je spet posvetovati z vašim partnerjem, da ne bo prišlo do nesporazumov glede hišnih in drugih opravil, povezanih s prihodom novega družinskega člana. Boste dojili? Morda zato postane atijeva naloga, da nahrani vas – kuhanje večerje naj bo ena skrb manj za vas. Ali če se zbujate trikrat na noč, da dojite, naj partner kolikor pogosto je možno prevzame menjavanje plenic. Glede porodniškega dopusta in skrbi za otroka: lahko vaš partner dobi kaj podaljšanega dopusta? Če vi ostajate doma za dalj časa, se pogovorite tudi o odmorih med skrbjo za otroka – potrebovali jih boste. Morda lahko prilagodi svoj delavni dan tako, da enkrat ali dvakrat na teden začne pozneje, vi pa se lahko zjutraj dobro naspite. Seveda čisto vsega ne morete načrtovati vnaprej, pomaga pa, če se vaš partner že sedaj zaveda, da bodo kasneje potrebni kompromisi in drugačna delitev opravil, kot jo je morda vajen sedaj. Konec koncev sta oba starša in si skrb za otroka delita!

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 21. teden

13 junija, 2012 0