Monday, July 15, 2024

Moj dojenček


S tem ko vaš dojenček raste, zavzema tudi vedno več prostora v vaši maternici, kar pomeni, da boste sedaj še bolj čutili njegove brce, dregljaje in zvijanje. Ta teden vaš otrok tehta okoli 700 gramov in meri od vrha glavice do konca ritke okoli 23 centimetrov. Osupljivo! Čeprav je še vedno suhljat in je zato njegova koža nekoliko nagubana, se bo zravnala, ko se bo pod njo razvila zdrava plast maščobe. Njegove roke so sedaj že popolnoma razvite, vse do konic prstov in nohtov; verjetno je dojenček zaposlen z dotikanjem in oprijemanjem svojega obraza, nog in popkovine.
 

Moje telo


Pripravite se na slovo od vašega majhnega trebuha! Ker se vaša maternica še naprej povečuje navzgor – njen vrh je sedaj nekje med vašimi prsmi in popkom – bo vaš trebuh postajal daljši in širši. To je logično: vaš dojenček bo prav kmalu tehtal cel kilogram in potrebuje dovolj prostora.

Ko že govorimo o spremembah maternice, ena od stvari, ki jih bo nekje na sredini nosečnosti vaš zdravnik pregledal na ultrazvoku, je položaj posteljice. Če vaša deloma ali popolnoma prekriva odprtino, ki vodi do vašega materničnega vratu – kar je dokaj pogost pojav – boste v naslednjih mesecih morali večkrat na kontrolo. Po raziskavah Nosečniškega zdravstvenega centra Univerze v Pennsylvaniji, se 90 odstotkov takšnih primerov razreši pred porodom, ker se ob nadaljnji rasti vaše maternice posteljica po naravni poti premakne navzgor in stran od odprtine pri vašem materničnem vratu. Če do tega ne pride do konca tretjega trimestra (stanje se strokovno imenuje placenta previa), bo vaš zdravnik verjetno priporočil carski rez. V vmesnem času boste morda morali na par dodatnih ultrazvokov, saj se tako kontrolira položaj vaše posteljice.
 

Moje življenje

Se spomnite, kako ste včasih prirejali (ali se vsaj udeleževali) razkošnih večerij in zabav? V nekaj kratkih mesecih bo noč pogovora s samimi odraslimi osebami pravo razkošje. Torej izkoristite ta čas pred rojstvom otroka in priredite večerno zabavo. Uporabite najboljši pribor in jedilni servis, ki ste ga dobili za poročno darilo in ga hranite za posebne priložnosti, prižgite sveče in nalijte vino (vam žal jabolčnik) v vaše najboljše kristalne kozarce. To je fantastičen način, da preživite dolg, prijeten večer v pogovoru in smehu z najboljšimi prijatelji, saj ste bili zadnje čase tako zaposleni ali pa z mislimi drugje.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Metode za lajšanje porodne bolečine

13 junija, 2012 0