Thursday, July 18, 2024

Moj dojenček


Kako krasnega dojenčka imate! Ta teden so nekatere najbolj opazne razvojne novosti bolj estetske narave: njegove obrvi in trepalnice so sedaj že goste in bujne; njegovi lasje so že daljši in bolj gosti. Do sedaj so na pravem mestu že vsi deli dojenčkovih oči in pripravlja se, da jih bo v parih tednih odprl! Pljuča vašega dojenčka so vedno bolj močna in ga pripravljajo na življenje zunaj maternice – čeprav bo minilo še okoli deset tednov, preden bodo popolnoma razvite. Za podporo njegovemu rastočemu telesu je hrbtenica vašega dojenčka postala močnejša in gibljivejša. Približno iste dolžine je kot vaša dlan, vsebuje pa osupljivih 150 sklepov in okoli 1.000 kit.
 

Moje telo


Potem ko je preteklih par mesecev padal, se vaš krvni pritisk spet dviga na normalno raven (manj od 130/85 mmHg je normalno za nosečnico). Pri nekaterih ženskah se pojavi višji krvni pritisk – to se imenuje preeklampsija. Vpliva na do osem odstotkov vseh nosečnic in tega ne morete preprečiti. Ženske z odvečno telesno težo ali ženske, ki pričakujejo več kot enega dojenčka, ki imajo visok krvni pritisk, ali pa imajo v družini sladkorno, so bolj izpostavljene kot ženske, pri katerih ti faktorji niso prisotni. Veliko žensk z blažjimi oblikami ob zadostnem počivanju in rednem nadzoru krvnega pritiska dobro shaja. Tiste ženske, kjer se pojavlja v ostrejši obliki pa bodo morda morale otroka roditi bolj zgodaj, saj preeklampsija lahko prepreči dotok krvi do fetusa, kar pomeni, da dobi znatno manj kisika in hranilnih snovi, ki so nujne za njegovo zdravje in rast.

Poglavitni simptomi preeklampsije ponavadi ne postanejo očitni do tretjega trimestra, vendar je dobro, če se zgodnjih pokazateljev zavedate že zdaj: močni glavoboli, zatekanje rok in obraza, nenadna porast v teži (več kot kilogram na teden ali tri kilograme na mesec), zamegljen vid ali bolečine v zgornjem predelu trebuha. Če opazite kateregakoli od teh simptomov, bo vaš zdravnik poslal na analizo kri in urin, na podlagi česar po postavil diagnozo. V tem trenutku skušajte o tem čim manj skrbeti. Najboljša stvar, ki jo lahko storite, je reden obisk pri zdravniku in pozornost na morebitne simptome.
 

Moje življenje


Do sedaj ste verjetno pridobili že okoli sedem kilogramov – in morda še več, odvisno od vaše teže pred nosečnostjo. In vemo, kaj si mislite: Zakaj se to dogaja? Bom res dobila nazaj moja nekdanjo postavo po rojstvu dojenčka? Odgovor je: no, do neke mere. Najprej naj povemo, da dokaj veliko kilogramov izgubite pri porodu: jasno je, da lahko odštejete težo dojenčka, poleg tega pa tudi veliko odvečne vode (iz oteklin), povečano količino krvi, posteljico, itd. Po informacijah nedavne študije, opravljene na Univerzi v Teksasu v Austinu, nove matere šest tednov po nosečnosti pravzaprav ohranijo le tri do sedem kilogramov teže, pridobljene v nosečnosti (kar pomeni, da boste ob izgubi četrtine do polovice kilograma na teden, svojo staro težo dosegli v šestih mesecih).

Tudi če vam uspe izgubiti čisto vsak kilogram, bodo nekateri deli vašega telesa verjetno videti malo drugače. Vaše prsi se bodo spustile malo niže, ampak podloženi nedrčki s pravo podporo lahko poskrbijo tudi za to. Vaš trebuh verjetno ne bo tako raven. Po pravici povedano, ne glede na to, kako občutljivi ste glede teh sprememb sedaj, naj vas ohrabri dejstvo, da boste po porodu verjetno manj obsedeni s takšnimi manjšimi pomanjkljivostmi. Matere dobijo drugačen odnos: »Potem ko sem opazovala moje telo pri nosečnosti, porodu in dojenju dojenčka, sem se počutila, kot da zaslužim oskarja! Morda nisem videti popolnoma enako kot prej, končno pa obožujem tisto, kar vidim v ogledalu,« pravi bralka spletne strani za starše Parents.com. In da se boste počutili še bolje: vedite, da čisto vsaka nova mama doživlja popolnoma iste spremembe. Čeprav hollywoodske zvezdnice na naslovnicah revij morda po rojstvu otroka težo izgubijo v nenormalno kratkem času, stavimo na dejstvo, da se jih veliko ubada s strijami in podobnim.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 27. teden

13 junija, 2012 0