Saturday, February 24, 2024

Moj dojenček


To je zadnji teden vašega drugega trimestra – in veste kaj to pomeni: čez nekaj kratkih mesecev bo vaš dojenček končno prispel! Ta teden bo vaš dojenček zrasel za 13 milimetrov (velik bo okoli 25 centimetrov od glave do ritke). Trenutno tehta okoli enega kilograma – in se bo v naslednjih desetih tednih zredil za okoli 230 gramov na teden. (Da, to pomeni, da se bo tudi vam povečala teža. Dejstvo je, da ženske v tretjem trimestru pridobijo največ kilogramov.) Ob rojstvu povprečen donošen otrok tehta okoli 3.400 gramov in meri od 45 do 55 centimetrov, čeprav veliko popolnoma zdravih dojenčkov ne doseže ali pa presega te mere. In tu je še ena zanimiva informacija: čeprav je vaš dojenček začel prepoznavati vaš glas, ga težko razločno sliši, saj so njegova ušesa prekrita s sluzastim varovalom, imenovanim verniks. Poleg tega je prisotna tudi plodovnica, kar pomeni, da so dojenčkove prisluškovalne sposobnosti podobne izkušnji poslušanja pod vodo.
 

Moje telo

Sedaj se vsak teden zredite za okoli pol kilograma, čeprav je količina lahko različna – ne razburjajte se, če je količina pridobljene teže iz tedna v teden drugačna. Vaša maternica se je sedaj razširila vse do spodnjega dela prsnega koša, tako da vaš trebuh sedaj že dominira vaš videz – in lahko ste ponosni nanj. Pravzaprav je verjetno edina stvar na vašem telesu, ki se zmanjšuje, vaš libido – tako da je popolnoma normalno, če je vaša želja po pečenem krompirčku večja kot vaša sla po spalničnih aktivnostih. Veliko nosečnic pravi, da v teh devetih mesecih njihov libido ogromno variira. Še posebej sedaj lahko rastoč trebuh pomeni povečano utrujenost in bolečine, tako da seks postane vse manj zaželen. Vendar pa druge ženske pravijo, da se je pri njih spolna sla povrnila v tretjem trimestru – in če boste ena od njih, toliko bolje za vas!
 

Moje življenje

Ste ponavadi bolj sramežljivi in nočete povzročati prepirov? Veliko žensk med nosečnostjo postane bolj samozavestnih kot ponavadi – in bolj sposobnih, da postavljajo pravila doma, v službi in kjerkoli drugje. Zavest o odgovornosti za še eno majceno bitje ponavadi pomeni zadostno motivacijo, da spregovorite ali rečete ne, ko je to potrebno – in ukažete prijatelju (ali popolnemu tujcu), naj ugasne cigareto, ki jo prižiga par korakov stran, na primer. Nosečnost zna prav tako izostriti vaše instinkte. Tisti mali glasek v vaši glavi, ki vam pravi: »Nujno rabim sedež na tem polnem avtobusu – in to takoj!« naenkrat dobi v roke megafon, kar vam pomaga upoštevati vaše občutke – in storiti kar je najbolje za vas in vašega dojenčka. Bolj ko se privadite postavljati meje sedaj, bolj veseli in manj izčrpani boste, ko ne boste več noseči.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Kontrola telesne teže v času nosečnosti

13 junija, 2012 0