Thursday, May 23, 2024

Moj dojenček


V tem tednu so se pri vašem dojenčku do konca razvili njegovi čuti: sedaj lahko okusi, otipa, sliši, vonja in vidi vse, kar se dogaja okoli njega. Če rahlo zabobnate po vašem trebuhu, bo prav mogoče brcnil ali dregnil isto mesto. Osupljivo – lahko se igrate z vašim dojenčkom, preden se sploh rodi! Ko brca, poskusite nežno drgniti trebuh in umirjeno govoriti ali prepevati – morda ga bo to pomirilo.


V tem času vaš dojenček še naprej vadi dihanje: ritmično premika svojo prepono. Seveda je plodovnica (ne pa zrak) tista, ki teče preko njegovih pljuč, vendar je to dobra vadba za vnaprej. Naslednjih sedem tednov bo pridobil okoli 230 gramov na teden. Zaradi nalaganja zaščitnih slojev maščobe pod njegovo mehko kožo vaš dojenček hitro pridobiva na teži – to pa ustvarja tisti privlačno polnoličen, angelski videz, značilen za dojenčke.
 

Moje telo


Se ne morete prenehati praskati po trebuhu? Normalno je, da je tam koža te dni nekoliko suha in srbeča – samo poglejte, kako je raztegnjena! Ko smo že pri koži, morda ste že opazili še več tistih rožnato-vijolično-rdečih črt, imenovanih strije, na vaših prsih, trebuhu, stegnih, zadnjici, ali celo na zgornjih predelih rok. Pojavijo se pri več kot polovici bodočih mamic, ponavadi v šestem in sedmem mesecu nosečnosti. Ne glede na to, katerim zagovornikom »naravnost osupljivih!« kremic in maž zaupate, ne morete narediti nič, da bi preprečili njihov nastanek. Do strij pride, ker elastična vlakna v vaši koži, ki so navadno napeta, postanejo vedno bolj šibka – to je še ena posledica hormonskih sprememb v nosečnosti. Veliko strokovnjakov je mnenja, da imajo vaši geni največji vpliv na to, ali boste strije dobili in kako opazne bodo. Dobra novica je, da bodo sčasoma zbledele, čeprav ne bodo popolnoma izginile. Obstajajo nekatere kreme, ki jih dobite na recept in tudi lasersko zdravljenje, ki jih lahko naredi manj opazne. Najbolje pa je, da počakate vsaj nekaj mesecev po porodu (ali dokler ne prenehate z dojenjem, če želite poskusiti s kremami na recept) preden resno razmislite o teh možnostih in se o njih pogovorite z dermatologom.
 

Moje življenje


Se vam zdi, da vaš vedno bolj okrogel trebuh kot magnet privlači neželene komentarje in nasvete? Nekateri od teh bodo naravnost smešni – in to je tudi najboljši način odzivanja na njih. Ko vas sosed sprašuje, če bo vaš fantek obrezan (in ima o tej temi veliko za povedati), ali ko vas popolna neznanka svari pred spolnimi odnosi, češ da bodo spodbudili prezgodnji porod (kar je popolnoma napačno), se samo nasmehnite. Ne pustite, da bi vas ti komentarji skrbeli, ali pa da bi zaradi njih spremenili svoje mnenje. Vaše in zdravnikovo mnenje sta edina, ki sta pomembna; druga so samo zabavno razvedrilo. Nekaj pa lahko na vas močno vpliva – še posebej sedaj, ko je porod vedno bliže – to so grozljive zgodbe o porodih, ki vam jih pravijo druge mame. (Ne da bi jih vi za to prosili!) Ko začne naslednjič nekdo pripovedovati takšno zgodbo, ki je nočete poslušati, jih ustavite in vprašajte: »Zakaj mi to govorite?« Zapomnite si, da je vsak porod popolnoma edinstven in verjetnost, da bo vaš tako dramatičen kot tisti iz zgodb, je minimalna.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 31. teden

13 junija, 2012 0