Monday, July 15, 2024

Moj dojenček


Čas je za še eno obdobje pospešene rasti! (To ste sedaj že kar pogosto slišali, kajne?) V naslednjih osmih tednih bo vaš dojenček več pridobil na teži kot na višini – sedaj se približuje že skoraj dvema kilogramoma! (Še tole: čim hitreje vaš dojenček raste, toliko težje bo preko ultrazvoka dobiti zanesljive podatke o njegovi velikosti.) V tem tednu pride tudi do zanimivih novosti pri spolnih organih. Boste dobili fantka? Njegova moda se sedaj premikajo iz njihovega trenutnega položaja v bližini ledvic proti dejanski mošnji. In če nosite deklico, se je sedaj popolnoma izoblikoval njen klitoris.
 

Moje telo

Vaše telo je zelo zaposleno, še posebej te dni se bo zdelo, da naredi ogromno nadur s svojimi ne-tako-neočitnimi pripravami na porod. V tem času boste verjetno čutili bolečine v bokih in križu. Zakaj? Nosečniški hormoni sproščajo vezi in kite na celotnem področju okoli medenice, da kosti lahko omogočijo dovolj prostora za porod. Prav tako lahko vaša vedno večja maternica pritiska na ishiadični živec, ki teče po spodnjem delu hrbta in po nogah, kar povzroči kronično ščemenje ali odrevenelost v zadnjici in stegnih – to stanje se imenuje išias. Ponavadi ne gre za resno obolenje, ki tudi ne vpliva na dojenčka, ter bo verjetno postalo manj občutno, ko se dojenček znotraj maternice premika.
 

Moje življenje

Če načrtujete, da se boste vrnili v službo – za poln ali polovičen delovni čas – ni nikoli prezgodaj, da začnete misliti o tem, kdo bo skrbel za otroka, ko boste v službi. Vaše tri osnovne možnosti so: varuška ali sorodnica, ki bo za otroka skrbela v vašem domu; vrtec; ali varuška, ki na več otrok pazi v svojem domu. Vsaka možnost ima pozitivne in negativne vidike, tako da se verjetno že nagibate proti eni od teh možnosti. Poleg bolj očitnih predpogojev (finančna situacija, kje je še prostor in kaj vam je na razpolago), obstajajo še druge stvari, ki jih s partnerjem morata upoštevati. Imata močno željo, da bi otrok ostajal doma? Je boljša izbira vrtec, ki je bližje domu, ali tak, ki je bližje službi? Pri nekaterih vrtcih je povpraševanje veliko in se boste morda morali vpisati na čakalno listo, tako da pojdite na ogled in se vpišite takoj. Bi raje imeli varuško? Lahko traja dalj časa, preden najdete nekoga, ki vam je všeč in mu zaupate. O svojih skrbeh se posvetujte s prijatelji in sodelavci – lahko vam posredujejo nekaj imen. Verjetno boste začeli z razgovori par tednov po rojstvu, odvisno od tega, kako hitro se morate vrniti v službo. Prav tako je že sedaj čas, da se pozanimate in dobite morebitna priporočila za začasno pomoč pri dojenčku, da se boste lažje privadili v tistih prvih utrudljivih dnevih in tednih, ko se vrnete iz porodnišnice.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 36. teden

13 junija, 2012 0