Wednesday, February 28, 2024

Moj dojenček

Je vaš dojenček bolj nočni tip? Začel je razvijati ustaljene cikle spanja in budnosti. Morda boste na primer opazili, da je zelo umirjen med vožnjo v službo, ko vsako noč gledate 24 ur zvečer, pa brca kot nor. Ko vaš dojenček spi, bo zaprl oči (te dni je precej občutljiv na svetlobo) in bo v parih tednih celo začel sanjati! Ko pa je vaš dojenček buden, bodite pripravljeni na nogometni trening. Sedaj boste morda njegovo brcanje čutili na novem področju – pri rebrih (takoj pod prsmi). In kako zna biti včasih močno! Po drugi strani je to dobra novica, saj ti gibi po vsej verjetnosti pomenijo, da je dojenček obrnjen z glavo navzdol, kar je prava pozicija za njegov vstop v svet. Če z glavo še ni obrnjen proti jugu, ne skrbite – vaš dojenček ima še par tednov, da se obrne. (Če se ne in ostane v pokončnem položaju (torej z nogami ali zadnjico proti materničnemu vratu), ga bo vaš zdravnik skušal obrniti ali pa boste potrebovali carski rez, da bo dojenček rojen varno.)


Moje telo

Po rojstvu dojenčka seveda ne bo možno spati celo noč, ampak kako pa spite sedaj? Veliko nosečnic ima težave z zadostnim spancem, še posebej v zadnjem trimestru. (To ni nič čudnega glede na to, da vam vaš trebuh povzroča probleme – od zgage, krčev v nogah, pogoste obiske kopalnice –, ki motijo spanec. Če verjamete ali ne, možno se je tudi naspati. Čez dan si privoščite krajši sprehod po soseski, saj raziskave kažejo, da lahko redna vadba pripomore k trdnemu spancu. Je težava v velikosti vašega trebuha? Če ležite na boku, si kupite materinsko blazino, saj boste z oporo ponoči lažje spali. Če vam spanec krade zgaga, začnite jesti večerjo uro prej kot ponavadi. In sliši se zelo očitno, ampak ne bo vam treba hoditi na stranišče šestkrat na noč, če vsaj uro ali dve pred spanjem prenehate s pitjem tekočin.

Moje življenje

Ta konec tedna je pravi čas, da na prihod dojenčka pripravite tudi vaš avtomobil. Večina bolnišnic vam ne bo pustila domov odpeljati dojenčka v avtomobilu brez pravilno pritrjenega otroškega sedeža. Verjemite nam: ni se težko zmotiti. To opravite sedaj, ko še imate dovolj časa, da pozorno preberete navodila. In ne se bati prositi za pomoč; večini novopečenih staršev pride prav. Nacionalni odbor za varnost v prometu iz Združenih držav je ugotovil, da je tudi do 80 odstotkov vseh otroških sedežev narobe nameščenih. Morda vam lahko pomagajo v bolnišnici, ali pa se obrnite na območno policijo ali gasilski dom. Priporočamo vam, da naj potem, ko namestite varnostni sedež v avtomobil, strokovnjak še enkrat preveri, da je tudi vaše vozilo pripravljeno na novega družinskega člana.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 35. teden

13 junija, 2012 0