Thursday, June 20, 2024

Moj dojenček

Sloj maščobe, ki se je hitro nalagala pri vašem dojenčku, je sedaj dokončno izoblikoval tudi njegov okrogel obrazek. Njegove sesalne mišice, ki so dokaj močne, so se popolnoma razvile in so pripravljene na prvo pravo hranjene – vaš dojenček bo prav kmalu po rojstvu že lačen. Ko smo že pri hrani: skoraj vsi strokovnjaki se strinjajo, da je materino mleko najboljša možna hrana za dojenčke – celo proizvajalci nadomestnih formul temu ne morejo oporekati. Materino mleko je lahko prebavljivo in zagotovi pravo ravnovesje proteinov, sladkorja, maščob in vitaminov, ki jih dojenčki potrebujejo, da so zdravi in močni. Prav tako veliko raziskovalcev izpostavlja njegove prednosti za dojenčkov imunski sistem, pa tudi za dojenčkov inteligenčni kvocient. Kljub vsemu temu pa si zapomnite, da je veliko zdravih in genialnih ljudi (predsednikov, dobitnikov Nobelove nagrade, vodilnih ekonomistov) zraslo na formuli. Ne bodite preveč samokritični, če ne morete dojiti – pa tudi če ste se odločili, da ne boste. Če nameravate dojiti, si zaradi možnosti, da boste na začetku naleteli na kakršnekoli težave, priskrbite telefonsko številko svetovalca za laktacijo in dojenje.


 

Moje telo

Tu je še en razlog, da se zaveste, kako zelo delavno je vaše telo: dejansko ste bili sposobni proizvajati mleko že od približno šestega meseca nosečnosti naprej. Morda ste na vaših prsnih bradavicah opazili kapljice belkaste tekočine, ki se imenuje kolostrum ali mlezivo. Reče se mu tudi prvo mleko, vsebuje pa protitelesa, ki v prvih dneh dojenčkovega življenja zunaj maternice pomagajo v boju proti okužbam in gradijo obrambne mehanizme proti raznim boleznim. Tudi če ne nameravate dojiti dlje časa, razmislite o tem, da bi dojili le prvih par dni, saj bo tako vaš dojenček lahko izkoristil vse prednosti kolostruma.

 

Proizvajanje pravega materinega mleka povzroči hormon prolaktin, ki se v telesu pojavi takoj po porodu, ponavadi pa traja tri do pet dni, preden boste to mleko lahko izločali. Takrat veliko žensk opazi, da njihove prsi postanejo velikanske (res velikanske!), trde kot kamen in zelo boleče. To bo morda trajalo več dni, vendar pa zna pomagati dojenje ali iztiskanje mleka s prsno črpalko, masaža prsi pod vročo prho ali uporaba mrzlih obkladkov. Z nadaljnjim dojenjem bo vaše telo prilagodilo količino proizvedenega mleka količini, ki jo dojenček popije, kar bo za vas pomenilo nekaj olajšanja.

Moje življenje

Morda se sprašujete… če ima dojenje toliko ogromno prednosti, zakaj ne doji vsaka mama? No, za začetek naj povemo, da je težje kot je videti – in je lahko tudi dokaj težavno. Dojenje ni primerljivo z ničimer, kar ste kdajkoli počeli; vnaprej ne moremo vedeti, kako se bosta vi in vaš dojenček na dojenje privadila. Morda je čuden občutek, da vam iz prsi prihaja mleko, še posebej na začetku pa je dojenje podobno žongliranju (najprej morate ugotoviti, kako boste držali dojenčka, uporabili blazino za dojenje, odpeli nedrček, itd.) Nekatere ženske imajo težave pri proizvajanju zadostne količine mleka in nekateri dojenčki (še posebej nedonošenčki) imajo težave s prisesanjem na prsno bradavico. Prav tako gre za veliko obveznost: novorojenčki morajo ponavadi jesti vsake dve ali tri ure, če je dan ali noč, da imate prsi ‘v pripravljenosti’ po takšnem urniku pa je lahko izredno utrujajoče. Potem je tu še dojenje v javnosti – če izključno dojite, se morate tega navaditi. (Nič čudnega, da svoje novorojenčke doji več kot 70 odstotkov novopečenih mamic, le približno polovica pa jih po treh mesecih še vztraja, kar je pokazala nedavna raziskava Centrov za preventivo in nadzor bolezni.) Torej če lahko dojite, super! Poleg zdravstvenih prednosti je to tudi enkraten način, da se povežete s svojim novim dojenčkom – gre za popolnoma drugačno vrsto odnosa, kot ste jih vajeni. Če pa dojiti ne morete ali se odločite, da tega ne boste počeli, si zapomnite, da je ljubezen – ne pa materino mleko – tista, ki pomeni, da boste vašemu dojenčku najboljša možna mamica.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Prehranjevalni načrt v nosečnosti: 0 do 8 tednov

13 junija, 2012 0