Monday, July 15, 2024

Moj dojenček

Čestitamo – noseči ste! Osupljivo je, da so spol in vse genetske značilnosti vašega otroka – na primer barva oči, las, tip kože in telesa – že določeni v trenutku oploditve. In kaj se ta teden dogaja tam notri? Skupek celic ali embrijo bo končal svojo pot skozi jajcevod v vaši maternici in se pritrdil – ali kot se reče samemu procesu, ugnezdil – na stene maternice.
 


Moje telo

Mogoče je, da bo takrat, ko se vaše jajčece ugnezdi, prišlo da rahlega vaginalnega krvavenja. Mnogo žensk napačno sklepa, da gre za menstruacijo. Prav nasprotno, krvavenje, ki je manjše od menstrualnega toka, je eden od zgodnjih znakov nosečnosti. Kljub temu pa pokličite vašega zdravnika, če je krvavenje močnejše ali če čutite bolečine na območju trebuha – ostro zbadanje v medenici ali rahle krče le na eni strani. Čeprav se to zgodi redko, so ti simptomi lahko pokazatelji zunajmaternične nosečnosti. Do tega pride, če se oplojeno jajčece pritrdi kam drugam kot na maternično steno – ponavadi v jajcevod (izvenmaternična nosečnost) ali pa v maternični vrat (cervikalna ali ektopična nosečnost). Najpogostejši vzroki so vnetje jajcevoda ali okužbe maternice, jajcevoda ali jajčnikov.
 

Moje življenje

Priskrbite si dobrega zdravnika – in to takoj! Ključno je, da vam zdravniško nego nudi nekdo, ki vam je všeč in mu zaupate. Konec koncev je to oseba, ki vas bo vodila skozi celotno nosečnost in porod sam; z vami bo šel skozi milijone vprašanj, testov in čustvenih vzponov in padcev, ki so pred vami. Če trenutno nimate ginekologa, ki ga imate radi, povprašajte prijateljice in sodelavke po priporočilih in se pozanimajte o različnih zdravnikih, dokler ne najdete nekoga, s katerim ste zadovoljni. In ne pozabite: vaša izbira ni omejena na ginekologe in porodničarje. Prav tako lahko iščete na področju alternativnih ali dodatnih tipov oskrbe – na primer pri babicah ali družinskih zdravnikih.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

 

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 9. teden

13 junija, 2012 0