Monday, July 15, 2024

Moj dojenček

Ta teden bo prvič začelo biti srce vašega dojenčka! (Ne vi, ne vaš zdravnik ga še ne moreta slišati, verjetno pa bo možno videti gibanje na ultrazvoku.) Še več: dojenček zavzeto raste in raste. Embrijo sedaj sestavljajo tri različne plasti: zunanje celice (ektoderma) se bodo oblikovale v živčni sistem, notranje celice (endoderma) v notranje organe, srednje celice (mezoderma) pa se bodo razvile v kosti, mišično tkivo, ledvice in spolne organe.
 


Moje telo

Se s težavo prisilite, da si zjutraj zapnete nedrček? Za večino žensk je občutljivost prsi prvi fizični znak nosečnosti – celo preden pride do zgovorne jutranje slabosti. (Če prsi še niso boleče, bo do tega verjetno prišlo v parih dneh ali tednih.) Drugi simptomi, ki jih je za pričakovati tekom prvega trimestra – torej v naslednjih par tednih – so utrujenost, slabost, napihnjenost in – v tem času sicer manj pogoste – želje po nenavadnih kombinacijah hrane (bi kdo sladoled s kislimi kumaricami?), o katerih ste verjetno že veliko slišali. Možno je, da boste izkusili tudi izostrenost vonjav in okusov. Z drugimi besedami – šopek vrtnic vam še nikoli ni tako lepo zadišal, sodelavčev sendvič s tuno – tudi če je deset metrov stran – pa vas po hitrem postopku napoti do najbližjih sanitarij. Res so ti simptomi večinoma neprijetni; zapomnite si, gre tudi za prve zunanje znake, da se vaše telo privaja in pomaga pri oblikovanju male osebe, ki se razvija znotraj vas.

Ne glede na to, kako se počutite, si zapomnite, da bo dovolj dolg spanec zanesljivo izboljšal vaše počutje. Približno osem ur spanca lahko naredi ogromno razlike – pa saj sedaj teoretično počivate za dva! Imate premalo energije? Z zadovoljstvom boste lahko s spiska opravil črtali vsaj eno stvar. Imate mačko? Še posebej če preživlja čas tudi zunaj, pazite, da ne pridete v kontakt z njenimi iztrebki. Toksoplazmoza, bolezen, ki se širi preko iztrebkov obolelih mačk, lahko povzroči prirojene napake, če preko vas pride do vašega dojenčka. Zaradi varnostnih razlogov torej to nalogo predajte vašemu partnerju. Če to delo morate opraviti sami, si nadenite zaščitne rokavice in si takoj nato temeljito umijte roke z vročo vodo in milom.
 

Moje življenje

Hormonska nihanja povzročajo, da se vaše telo vozi po čustvenem toboganu. Ne bodite presenečeni, če – včasih tudi v roku ene same ure – občutite navdušenje, depresijo, jezo, sentimentalnost, samozavest in nesigurnost. Ne, ni se vam zmešalo; ti občutki so popolnoma normalni. (Priporočamo vam, da si ta dokument natisnete kot dokazilo za vašega nevernega moža.) Kljub temu pa se pogovorite z vašim zdravnikom, če se občutka nesreče ne morete znebiti. Morda boste presenečeni nad informacijo, da je okoli deset odstotkov žensk v obdobju nosečnosti depresivnih – odstotek je približno enak številu žensk s poporodno depresijo.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 9. teden

13 junija, 2012 0