Friday, June 14, 2024

Pri enoplodni nosečnosti se razvija samo ena posteljica?

Zelo redko se namesto ene lahko pojavijo dve ali tri enako ločene posteljice, v tem primeru govorimo o placenti bipartiti ali tripartiti. V primeru, ko se v maternici razvijajo dve posteljici pri kateri je ena normalne velikosti, druga pa je manjša in se razvija zelo počasi, manjšo imenujemo pomožna posteljica (placenta succenturiata). Krvne poti do pomožne posteljice ne gredo neposredno iz popkovnice, temveč iz druge velike posteljice, ki preko roba plodovnih ovojev prehajajo na pomožno posteljico. Obstoj ene ali več pomožnih posteljic je zelo pomembno diagnosticirati. V nasprotnem primeru obstaja verjetnost, da v tretji fazi poroda, ko se rodi tudi posteljica, v maternici ostane tujek v obliki pomožne posteljice. Samo pravočasna in pravilna diagnoza bosta preprečile grozečo nevarnost atonične krvavitve. Samo pravilen pregled porojene posteljice omogoča pravočasno odkritje zapleta in zavzemanja potrebnih mer od katerih sta najpomembnejši pregled in odstranitev pomožne posteljice.


Zgodi se lahko tudi, vendar zelo redko, da je rob posteljice privzdignjen nad njenim ostalim tkivom (daje videz kot bi bil ta organ s kanalčkom ločen od okolice). Takšno posteljico imenujemo placenta circumvallata.

Placenta membranacea

Placenta membranacea je zelo razprostrta posteljica velikega premera (večjega od 30cm). Valjasta posteljica velikega volumna obsega celoten endometrij in doseže notranji del materničnega vratu. Zanimivo je, da se ne razvija zgolj s pomočjo horionskih resic, temveč iz horiona samega. Za placenta membranacea je značilno, da se v tretjem porodnem obdobju posteljica ne porodi, ampak ostane pričvrščena ob maternico. Zaradi krvavitev je potrebna njena ekstrakcija.

Placenta adhaerens

Pri razvoju posteljice lahko obstajajo tudi nekatere nepravilnosti v razmerju med horionskimi resicami in maternico oz. endometrijem. Tudi v tem primeru se posteljica v tretjem porodnem obdobju od maternice zelo težko razplasti. Anomalijo imenujemo placenta adhaerens. Vez izmed posteljice in maternice okrepi vraščanje horionskih fiksacialnih resic v bazalno deciduo maternice, kar pomeni, da se posteljica od maternice ne odlušči spontano. V tem primeru je potrebno preko zunanjega dela abdomena pritiskati na maternico oz. jo odluščiti ročno. Poseg je lahek in vedno privede do želenega rezultata. Zapleti, kot npr. ostanek delčka posteljice v maternici ali atonične krvavitve, so zelo redki.

Placenta accreta

Placenta accreta je težja patološka oblika implantacije posteljice. Posamezne horionske resice prebijejo bazalno deciduo maternice, ter se zarastejo skupaj z njenim mišičnim slojem. Govorimo o delno zaraščeni posteljici. Ta primer se pojavlja zaradi nepravilnih pogojev za implantacijo zigote v maternico, oziroma ob nezadostni decidualni reakciji endometrija. To stanje je zelo nevarno, saj zaradi nezmožnosti spontanega luščenja posteljice v tretjem porodnem obdobju nastanejo obilne atonične krvavitve, zato je potrebna hitra intervencija. V kolikor je posteljica samo v manjšem obsegu zaraščena na maternico, histerektomija ni vedno nujna. Otročnici z delno vraščeno posteljico pomagamo tako, da poskušamo ročno odstraniti posteljico, na mestu kjer se je vrasla v maternico pa izvedemo naknadno kiretažo. V kolikor se je v maternico zarasla večja površina posteljice, te v celoti ne moremo odluščiti, zato moramo izvesti histerektomijo.

Placenta increta

Placenta increta (vraščena posteljica) je najtežja oblika nepravilne implantacije posteljice. V tem primeru horionske resice posteljice na veliki površini predrejo bazalno deciduo maternice in prodrejo globoko v telo maternice. Prav zaradi tega v tretjem obdobju poroda luščenje posteljice spontano ni mogoče, ne moremo ga izvesti niti ročno, niti s pomočjo instrumentalne ekstrakcije. V preteklosti je pri teh poskusih prihajalo do obilnih krvavitev, zgodilo pa se je tudi, da je porodnica na porodni postelji izkrvavela. Ta anomalija pogosto spremlja placento previo. Da ohranimo življenje otročnice je nujna hitra operativna histerektomija.

 

Sorodni članki:

Placenta previa

Molarna nosečnost

Anomalije Mullerjevih vodov

Kalcinirana posteljica

Abrupcija posteljice

 

Naslednji prispevek

Dojenje preprečuje diabetes

13 junija, 2012 0