Friday, June 14, 2024

Najbolje je, da rekreativno plavanje umestite v svoj urnik še preden nameravate zanositi. Na ta način boste med nosečnostjo brez težav ohranile svojo rutino in s plavanjem nadaljevale tudi v nosečnosti. V kolikor se za plavanje odločite med samo nosečnostjo z vadbo pričnite počasi. V bazenu (ali morju) se najprej dobro ogrejte, nato zaplavajte nekaj minut, po vadbi pa ne pozabite na raztezanje in sprostitev mišic. Ne pretiravajte, vadbo prilagodite vaši fizični kondiciji in jo z vsakim tednom pridno nadgrajujte.


Zakaj plavati med nosečnostjo?

Razlogov je več. Med plavanjem se istočasno obremenijo skoraj vse mišične skupine na rokah, nogah in trupu. Tudi vplivi na sam kardiovaskularni sistem so zelo blagi, dodatna telesna teža, ki jo s seboj prinaša nosečnost, pa kljub fizični aktivnosti ni tako opazna. Samo plavanje izboljšuje absorbiranje in porabo kisika v vašem telesu, izboljša cirkulacijo, poveča tonus in moč mišic, ter tako okrepi organizem in telo. Boljša cirkulacija s kisikom bogato krvjo pa neposredno vpliva na rast in zdravje ploda.

Prvo trimesečje

Za cilj si postavite dvajsetminutno plavanje vsak drugi dan. Če vas muči jutranja slabost, je lahko jutranje plavanje tisto, ki vam bo pomagalo pri lajšanju njenih posledic. Posledice plavanja pa so lahko kontradiktorne jutranji slabosti in njene simptome še poslabšajo. Kakšen učinek bo imelo plavanje na vaš organizem boste lahko presodile same, zato urnik prilagodite svojemu dobremu počutju.

Drugo trimesečje

Ena od pozitivnih lastnosti, ki jih s seboj prinaša plavanje je premagovanje vsakodnevne rutine. Vaša nosečnost napreduje, trebušček postaja vse večji, vaša telesna pripravljenost vse boljša, negativnih stranskih učinkov (muskelfiber, bolečin v sklepih) ni. Kot sem že omenil trebušček postaja vse bolj okrogel, zato je vredno razmisliti o nakupu novih kopalk.

Tretje trimesečje

Velika prednost plavanja je, da voda podpira in ne obremenjuje sklepov. Kot vemo se po 31. tednu nosečnosti prične sproščati hormon relaksin. Relaksin mehča sklepne vezi in tako žensko telo pripravi na lažji porod. Seveda pa ne more eksplicitno delovati na vezi medeničnih kosti in vezi spodnjega dela prsnega koša, zato številnim nosečnicam povzroči vsaj za številko večje stopalo. Plavanje omeji delovanje tega hormona na stopala, saj so le-ta manj obremenjena, z redno vadbo pa tudi bolj utrjena. S plavanjem se sprostijo mišice prsnega koša in hrbtne mišice, torej področji, ki sta med nosečnostjo najbolj obremenjeni.

Plavanje med nosečnostjo je najboljši način, kako aktivno preživeti čas nosečnosti. Pred odločitvijo pa se posvetujete z vašim osebnim zdravnikom ali ginekologom.

Naslednji prispevek

Bodite aktivne tudi v nosečnosti

13 junija, 2012 0