Sunday, May 26, 2024


Kako se odziva telo?

Pa vseeno začnimo z dobro novico. Nedavna raziskava je potrdila, da je naravno spočetje oz. spočetje brez pomoči zdravil za stimuliranje ovulacije ali druge medicinske pomoči, po štiridesetem letu starosti povezano z boljšim zdravjem in daljšim življenjem. Hipoteza pravi, da je daljše izločanje estrogena povezano z boljšim zdravjem srca, kosti in drugih organov. Kljub tej dobri novici pa je potrebno vedeti nekaj: manj kot odstotek žensk starih med 40 – 44 leti je sposobno prvič zanositi po naravni poti. Kot smo zapisali v uvodniku, verjetnost zanositve v enem mesecu po štiridesetem letu pade na samo 5%.

Kako bo potekala sama nosečnost je odvisno od zdravstvenega stanja posamezne nosečnice in števila predhodnih otrok. Najpogosteje se nosečnice v teh letih pritožujejo nad kronično utrujenostjo, ki je zaradi številnih hormonskih sprememb pri teh letih še bolj izpostavljena. Prav tako je večje pomanjkanje energije zaznati tudi med samo vzgojo otrok.

Pogosteje se pojavijo hemoroidi, inkontinenca in pritiski na mehur,… Vsa mišična tkiva so pri teh letih že nekoliko ohlapna oz. raztegnjena, prsi so nekoliko bolj povešene, kompaktnost vaginalnih mišic je zmanjšana. Pri teh letih je še posebej pomembno ohranjanje optimalne telesne teže, če je nosečnost zdrava in poteka brez zapletov, naj bo aktivna z veliko zmerne fizične aktivnosti. Ne pozabite na stare dobre Keglove vaje, ki bodo utrdile vaše vaginalne mišice.

Počutje

V štiridesetih letih življenja ste si zagotovo pridobili veliko izkušenj in znanja, zato ste pri vzgoji otrok bolj zreli, potrpežljivi in preudarni. Zagotovo pa se boste srečevali z vsakodnevnimi pomisleki vsakega slehernika: »Koliko bom stara ko bo otrok prvič sedel v šolske klopi in koliko na maturantskem plesu?« Starejši ljudje veliko lažje uravnotežijo svoj občutek svobode in spontanosti, kar bodo pri vzgoji občutili tudi vaši otroci.

Tveganja za otroka

Približno tretjina nosečnost v teh letih se konča s spontanim splavom. Zakaj je temu tako pa obstaja več razlogov. Starejša jajčeca so pogosteje kromosomsko nepravilna, maternični epitelij ni dovolj močan, oz. maternična sluznica je preveč tanka, pogosteje je tudi otežen normalen dotok krvi v maternico in posteljico, kar pomeni, da se fetus ne more normalno oskrbovati s hranili in kisikom. Tveganje za placento previo (posteljica leži na materničnem dnu in deloma ali v popolnosti blokira odprtino materničnega vratu, kar ustvarja visoko tveganja za krvavitve) in abrupcijo posteljice (del posteljice se odlušči od maternice) sta prav tako zelo pogosti. Nosečnost se ponavadi zaključi z rojstvom otroka z nižjo porodno težo.

Tveganja kromosomopatij z vsakim letom po štiridesetim, vztrajno narašča. Pri štiridesetih je tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom 1:106 in 1:66 za rojstvo otroka s kakšno drugo kromosomsko nepravilnostjo. Po štiriinštiridesetemu letu pa se to razmerje poveča na 1:38 in 1:26.

Starost 45 – 49

Kako se odziva vaše telo?

Samo še 0,03 odstotka žensk v tej starostni skupini še lahko upa na biološke otroke. Zdravljenje neplodnosti je utopija. Samo spočetje pri teh letih pa je lahko zgolj dokaz vašega dobrega splošnega zdravja. Tudi na našem portalu smo objavili novice o nosečnostih v poznih srednjih letih, vendar so bile te nosečnosti plod IVF postopkov z doniranimi jajčeci.

Pri teh letih boste izpostavljeni strogim testiranjem, ki jim v mlajših letih ne bi bile. Predvsem so tu natančne preiskave zdravja kardiovaskularnega sistema, sladkorne bolezni in zdravja ledvic. Tudi v primerih, da ste v top fizični kondiciji pa vas bo nosečnost zagotovo bolj fizično načela kot pri dvajsetih letih. Predstavljajte se nosečnost kot športno tekmovanje. Volumen krvi se poveča, kar povečuje pritisk na srce, dodatna teža pa vpliva na vaše mišice in sklepe.

Počutje

Večina nosečnic v štiridesetih skrbno skrbi za svoje in zdravje bodočega otroka. Vse se dobro zavedajo vseh nevarnosti, ki jih s seboj prinaša starost. Večina nosečnosti, ki se obdržijo, kažejo dobre rezultate.

Tveganja za otroka

Več kot polovica vseh nosečnosti po 45- letu se pred dvajsetim tednom konča s spontanim splavom. Tveganje mrtvorojenosti se v primerjavi z dvajsetletnimi nosečnicami podvoji. Številni ginekologi v zadnjih tednih nosečnosti opravijo več UZ pregledov. Verjetnost kromosomskih nepravilnosti se strmo povečuje. Tveganje za Downov sindrom pri 45-tih se pojavi v razmerju 1:30, za ostale kromosomopatije pa v razmerju 1:21, pri 49-tih 1:11 in 1:8.

Preberite še:

Abrupcija posteljice
Placenta praevia
Kalcinirana posteljica
Nevšečnosti v nosečnosti

Nosečnost
Zdravje ploda in zarodka

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti