Friday, June 14, 2024


Starost 20 – 24 let

Kako se odziva vaše telo?

V tem obdobju so to zagotovo vaša najbolj plodna leta. Pri večini deklet so menstruacije in z njimi povezane ovulacije redne in zdrave. Pri nezaščitenem spolnem odnosu je verjetnost spočetja v prvem mesecu 20%.

Težave povezane z visokim krvnim tlakom (preeklampsija, eklampsija) v nosečnosti so majhne. Zadnje raziskave kažejo, da se gestacijski diabetes v primerjavi z nosečnicami pri štiridesetih razvije zgolj v razmerju 1:2. Kljub vsemu pa se tudi pri teh letih izvede stresni glukozni test.

Počutje

Kako se boste počutile med nosečnostjo je v veliki meri odvisno od vašega življenja. Nekatere starejše nosečnice se počutijo zapostavljene pri napredovanju v službi, kar lahko privede do slabše samopodobe in občutka krivde. Pri mlajših pa veliko vlogo odigrajo tudi fizični dejavniki, ki spremenijo postavo in zunanjo samopodobo ženske. Pri dvajsetih letih se dekleta veliko bolj obremenjujejo s svojo zunanjo podobo tudi v nosečnosti. Dekleta pri teh letih so bolj osredotočene na svoj zakon oz. partnerski odnos, kot na svoje delovno mesto.

Tveganja za otroka

Pri teh letih se spontani splavi pojavijo pri 9,5% nosečnosti, nižjega odstotka v kasnejšem življenjskem obdobju ne bo. Vaše jajčece je relativno mlado, zato je manj verjetno, da se bo vaš otrok rodil s kakšno od prirojenih napak, kot je npr. Downov sindrom ali kakšno drugo kromosomsko abnormalnost. Ker ste pri teh letih še zelo mladi in presejalni test pokaže na eno izmed kromosomopatij, lažje prekinete nosečnost, kot ženska, ki je prvič noseča pri 35-tih letih. Pred vami je še mnogo plodnih let.

Starost 25 – 29

Kako se odziva vaše telo?

Zdrava prehrana in telesna vadba v nosečnosti bosta v poznih dvajsetih, če odmislimo zunanje dejavnike, poskrbela za manj naporen porod. Pot do izgube telesne teže po porodu je hitrejša in lažja. Po nekaterih raziskavah pa je nosečnost v teh letih povezana z nižjim tveganjem nastanka raka na dojkah in raka na jajčnikih. Raziskovalci so mnenja, da temu botrujejo hormonske spremembe, ki se pojavljajo v času ovulacije (povišan estrogen in progesteron). Hormoni iz teh dveh skupin ženskih hormonov vsak mesec stimulirajo jajčnike in prsi. Tako se povečuje tveganje za omenjenim karcinomom, v primeru nosečnosti pa so ovulacije v tem obdobju manj pogoste.

Počutje

Pri poznih dvajsetih ste čustveno dozoreli, tudi v službi ste se že lahko dokazali, glede na to kdaj ste se poročili, pa je globlja tudi vaš zveza s partnerjem. V takih pogojih se lažje pripravite na spremembe, ki jih prinaša starševstvo.

Tveganje za otroka

Spontani splavi se v temo ob obdobju pojavijo pri 10% nosečnosti. Pojavnost je le nekoliko višja kot pri pet let mlajših ženskah. Verjetnost prirojenih napak pa je tudi v tem obdobju sorazmerno nizka.

Preberite še:

Nosečnost v srednjih letih
Nosečnost po IVF postopku
Presejalni test za Downov sindrom
Nosečnica in zdravje
Težave v nosečnosti

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti