Friday, June 14, 2024

Zato potrebuje novorojenček termo-nevtralno okolje, kar pomeni tisti razpon temperature in vlage okolice, kjer potroši za normalno telesno temperaturo (rektalno 37oC, na koži trebuha 36-36,5oC) najmanj kisika. Za donošenega slečenega novorojenčka je termo-nevtralno okolje pri relativni vlagi 50% in brez prepiha med 31 in 34oC, za oblečenega in pokritega okoli 24oC.


Če je temperatura okolice pod kritično točko (pod mejo termo-nevtralnosti), mora novorojenček povečati tvorbo toplote, kar skupaj s povečano porabo kisika imenujemo presnovni odgovor na mraz. To se zrcali v drhtenju in v povečani razgradnji rjave maščobe zaradi delovanja kateholaminov.

Če je temperatura okolice nad zgornjo mejo termo-nevtralnosti, mora novorojenček oddajati toploto v okolico, kar izvede le z razširitvijo kožnih žil in s povečano nevidno perspiracijo.

Primer: prve minute po rojstvu: gol, moker, delno asfiktičen novorojenček: povečana izguba toplote, zato ohladitev na 34oC, še zlasti, če je nedonošenček ali zahiranček. Pravilno ukrepanje: otroka položimo na materin trebuh in/ali ga hitro osušimo, med pregledom naj bo otrok pod grelnim telesom, daljši transport izvršimo v inkubatorju, ogrevalni postelji ali otroka zavijemo v alu-folijo.
   

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Vitamin C pomaga pri proizvodnji matičnih celic?

13 junija, 2012 0