Monday, June 24, 2024

 


V primeru, da je količina plodovnice v posteljici nižja od prej omenjene govorimo o oligoamnionu, tudi oligohidroamnionu. Okoli 8% nosečnic se v nekem obdobju nosečnosti diagnosticira premalo plodovne vode, večini teh v zadnjem tromesečju nosečnosti. Okoli 12% žensk s prenošenostjo oz. poterminsko nosečnostjo se srečuje z oligoamnionom.

Vzrok

Vzroki nastanka oligoamniona še niso povsem znani., vemo le to, da se pojavnost ne deduje. Obstajajo sicer sledeča možna pojasnila:

•    Plodovni ovoji prepuščajo – kar se lahko zgodi v vsakem obdobju nosečnosti, pogosteje se zgodi blizu PDP.
•    Težave s posteljico – zgodi se, da posteljica ni sposobna zagotoviti dovolj hranljivih snovi za vašega otroka, prav zaradi tega tudi ni sposobna proizvesti dovolj tekočine.
•    Sindrom transfuzije od dvojčka k dvojčku – kar se lahko zgodi pri enojajčnih dvojčkih. Nastanejo težave s posteljico, pri katerih en plod (prejemnik) dobi vse hranljive snovi in ustvarja višek plodovne vode, drugi plod (darovalec) teh hranljivih snovi ne dobi, kar povzroči pomanjkanje plodovne vode. Na srečo v današnjih dneh obstajajo številne metode zdravljenja, npr. uporaba laserja ali igle za razdvajanje ovojnic med dvojčkoma. S tem omogočimo enakomeren pretok plodovnice.
•    Anomalije ploda – premalo plodovne vode v prvem in drugem tromesečju kaže na to, da ima plod eno od prirojenih napak, najpogostejše so težave z ledvicami in srčne napake.

Simptomi

Trebuh nosečnice je mnogo manjši in po velikosti ne odgovarja obdobju nosečnosti, deli ploda so dostopni palpaciji (prepoznavni po otipu). Premiki ploda so nosečnici boleči. Pri avskultaciji (poslušanju) se sliši jasne srčne tone. Če je plodovne vode mnogo premalo, obstaja realna možnost poškodbe ploda preko trebušne stene matere in ustvarjanja izrastlin med plodovim telesom in amnionom (Simonartovi trakovi). V tem primeru se plod rodi manjši in poškodovan. Zarastlost in deformacije so pogostejše, če se oligioamnion pojavi v zgodnji nosečnosti.

Zdravljenje

Specifičnega zdravljenja ni. Priporoča se mirovanje, še posebno v zadnjem tromesečju nosečnosti.

 

Preberite še:

Amnijska tekočina – plodovnica

Anomalije posteljice

Embolija s plodovnico

Spremembe v nosečnosti

Prenošenost in prezrelost ploda

Amniocenteza

Biopsija horionskih resic

 

 

Naslednji prispevek

Incontinentia pigmenti (IP)

13 junija, 2012 0