Friday, June 14, 2024

Pomembnejše vprašanje staršev v 21. stoletju je, kako uravnotežiti razmerje med gledanjem televizije, razvojnih potreb in diskusij o morebitni škodljivosti, ter koristi te čarobne škatle.Otroci so posebna publika z nepopolno razvito stopnjo razumevanja sveta (Aimee Dorr). Prav zaradi tega je potrebno otroka voditi skozi televizijski program in posledično namišljeno resničnost. Otroci občudujejo televizijo predvsem iz naslednjih razlogov:

•    Privlačna slika
•    Razpoloženje, dolgčas
•    Raznovrstnost programov
•    So edinčki, edinke ali nimajo vrstnikov s katerimi bi se igrali
•    Vse večja odsotnost staršev

Kako omejiti gledanje televizije?

Prevzemite odgovornost

Otrokom je televizija preveč zanimiva in privlačna, da bi se lahko kontrolirali sami. Potrebno je vodenje staršev, ki skrbijo kaj gledajo in koliko časa otroci namenjajo gledanju programa. Starši smo odgovorni za postavljanje pravil tudi glede gledanja televizije v skupnem domu. Strokovnjaki priporočajo gledanje televizije šele po dopolnjenem tretjem letu starosti, pred tem obdobjem lahko slike iz ekrana izzovejo zmedene in kontradiktorne občutke.
 

Otroška soba ni mesto za televizijo

Raziskovalci iz Columbie (New York) so dokazali, da sprejemnik v otroški sobi čas preživetim pred TV-sprejemnikom poveča še za nadaljnjih pet ur. Otrokom ne dovolite, da svoj prosti čas zapolni z gledanjem televizije. Če vas otrok vpraša ali lahko gleda televizijo mu odgovorite z vprašanjem, kaj pa želiš gledati. Otrok bo najverjetneje odgovoril, da bi gledal risanko, vi pa zahtevajte natančen odgovor katero.
 

Televizijo glejte skupaj

Starši lahko znatno ublažimo vplive nasilnih prizorov, tako da jim jasno razložimo okoliščine videnega momenta.
 

TV naj bo ugasnjen

Ko program ne ponuja ničesar kar bi bilo vredno ogleda, sprejemnik preprosto ugasnite. Starši moramo otrokom vsiliti kritično oceno o gledanju televizije in medijev splošno, pogovorite se in pokažite način selekcioniranja programov. Razmislite ali je potreba po prižgani TV v času drugih opravil tako velika in pomembna. Otroci se ob prižgani televiziji igrajo dvakrat manj, na samo igro pa se tudi manj osredotočajo. Na ta način motimo razvoj otroka in zmanjšujemo sposobnost koncentracije.
 

Določite pravila

Otroci naj ne bi gledali več kot dve uri televizijskega programa dnevno (velja za predšolske otroke in učence), postavite mejo, dogovorite se kaj in koliko časa bodo gledali. Omejitve naj veljajo za kakovosten TV program, risanke, otroške oddaje, otroški filmi, dokumentarci,… Dostop do ostalega programa otrokom ni potreben. Določite svoj urnik: igra na prostem, doma, skupno igranje, druženje in nenazadnje gledanje TV. Ne pozabite, da mlajši kot je otrok, manj časa naj preživi pred TV sprejemnikom.

 

Otroci do dveh let starosti naj sploh nebi gledali televizije. Ameriška pediatrična zbornica smatra, da gledanje televizije v mladosti kasneje privede do slabših rezultatov pri branju, nižji ustvarjalnosti, površnosti in neadekvatni kritičnosti. Buljenje v ekran privede do slabšega strukturiranja otroških možganov, kar je zanesljiva pot do motnje koncentracije. Mogoče vas na omejevanje gledanje televizije spodbudi raziskava, ki je pokazala, da omejeno gledanje TV v otroštvu poveča verjetnost uspešnega končanja fakultete.
 

TV ni varuška

Starši pogosto poskušamo otroka zaposliti z gledanjem televizije in si na ta način kupimo nekaj časa zase. Če ta način zaposlitve otroka pogosto uporabljate o televiziji razmišljajte kot o predragi varuški, ki si jo lahko privoščite redko in še to v izjemnih situacijah.

Starši se pogosto tolažimo, da se otroci ob gledanju televizije naučijo mnogo stvari. Psihologi so potrdili, da se otrok do drugega leta starosti ob gledanju TV ne nauči ničesar (npr. bogatejši besedni zaklad, boljša prepoznavnost predmetov, živali,…), v kasnejšem obdobju pa izobraževalni programi vplivajo na manj kreativne in inteligentne otroke, pri vseh ostalih otrocih pa na učenje niso imeli posebnega vpliva. Za otroke lahko trdimo, da televizija ponudi in da več informacij, vendar zaradi tega v šoli niso nič pametnejši.
 

TV naj ne bo središče stanovanja

Pohištvo namestite tako, da televizija ne predstavlja osrednjega lika stanovanja. Otroci posnemajo svoje starše, zato bodo v primeru, da ste tudi sami televizijski odvisnik, to postali tudi vaši otroci.
 

O TV razmišljajte kot o privilegiju

Nekateri avtorji so mnenja, da je gledanje televizije mentalni ekvivalent hranjenju s sladkarijami in slanimi prigrizki. Ravno tako kot s sladkarijami, tudi TV ni potrebno ukini in prepovedati (prepovedan sadež je še vedno najslajši), potrebno pa je biti pozoren na pravšnji razpored drugih bolj zdravih aktivnosti.
 

Naredite svojo hišno videoteko

Kupujte ali posnemite visoko kvalitetne vsebine, izobraževalne ali zabavne, za katere veste, da ne vsebujejo nasilja in neadekvatnih sporočil. 

Preberite še:

Pojte svojemu otroku
Hiperaktivni otroci 1. del
Hiperaktivni otroci 2.del

 

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Zgodovina matičnih celic

13 junija, 2012 0