Friday, June 14, 2024

Ne bom ponavljal že stokrat slišano, da sončna svetloba vsebuje številne nevarne UV žarke, ki na koži povzročijo kratkoročno in dolgoročno škodo. Opekline ne izzovejo samo veliko nelagodja, nespečnosti in bolečin, temveč lahko hude opekline v otroštvu v kasnejšem življenju prispevajo k razvoju kožnega raka.Še bolj kot pri odraslih, pa je nevarnim sončnim žarkom izpostavljena bleda dojenčkova koža. Tveganje obstajajo tudi v senci in oblačnem vremenu. V glavnem imamo na voljo dve zaščiti: kreme za sončenje in UV zaščitna oblačila, ki preprečujejo neposreden stik sončnih žarkov in kože.

Kreme za sončenje

Poiščite in kupite kremo, ki je posebej pripravljena za kožo vašega otroka. Kreme za odrasle lahko otroško kožo dražijo in povzročijo alergijo. Naj cena ne odigra ključne vloge, nižja cena ponavadi pomeni slabšo zaščito in nevarnejše sestavine iz katerih so izdelane kreme za sončenje. Za začetek kupite kremo z najvišjim zaščitnim sončnim faktorjem, ki ščiti pred UVA in UVB žarki. Kljub zaščitnemu kožnemu »premazu« se je še vedno smiselno sončnim žarkom izogibati v času njihove največje intenzivnosti, se pravi nekje med 11-to in 16-to uro. Na plaži in njeni okolici pa naj bo senca glavno vodilo.

Zaščitna oblačila

Dojenčkova glava in njeno lasišče je redko posejano z lasmi. Otroški klobuček mora biti del obvezne dopustniške opreme, njegov širok rob ščiti vrat in obraz. Lahko kupite klobuček s širokim robom, legionarski klobuček z zavesico na zadnji strani, ki ščiti vrat. Prepričajte se, da se udobno prilega otroški glavici.

UV- zaščitne majice z dolgimi rokavi bodo koži vašega otroka nudile največ zaščite pred sončnimi žarki. Majice odlično zavarujejo otroška ramena in hrbet njihova slaba lastnost pa je, da so zaradi višjih temperatur nepraktične. Naj kljub vsemu obvelja zdravje pred udobjem.

Senčniki in dežnički

Na plaži, kjer je senca zelo daleč si lahko pomagate s senčniki, dežnik in mini šotorčki. Kljub temu, da njihova uporaba zadostuje samo ZSF (zaščitnemu sončnemu faktorju) 8, je še vedno bolje kot direktna sončna pripeka. Na zaščito ne smete pozabiti niti ob vožnji z vozičkom. Nekateri proizvajalci že v serijski opremi nudijo sončnike, pri drugih je potrebno ta del opreme dokupiti. Naj vam ne bo žal tih nekaj evrov.
 

Sončna očala

Še pred nekaj leti so bili starši, ki so svojim otrokom natikali sončna očala označeni za čudake, se raziskave v zadnjih letih dokazale, da so imeli še kako prav. Oči so organi s katerim se rodimo in razen roženice se podobno kot možganske celice, skozi celotno življenje ne obnavljajo. Zenice otroških oči so nekoliko bolj razširjene, zato je dostop nevarnih UV žarkov na očesno mrežnico in rumeno pego toliko lažji. Poškodbe se podobno kot kožne akumulirajo leta in izbruhnejo v kasnejših letih. Poskrbite za kakovostna sončna očala z gostim UV filtrom, s slabimi očali boste naredili še več škode.

Vem, da vam vaši otroci pomenijo največ na svetu. Torej poskrbite za njihovo zdravo prihodnost!

Preberite še:

Kaj resnično se nahaja v vaši kozmetiki
Otroci morajo nositi sončna očala
Nega otroške kože
Avstralski šolarji s sončnimi očali
Kateri faktor je moj faktor
Sonce nujno zlo
Nevarna poceni sončna očala
 

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Analiza sline za odkrivanje raka

13 junija, 2012 0