Otroška imena

Otroška imena na K

Kaja

Možnih izvorov tega imena je verjetno več. Kaja je lahko pomanjševalnica imena Katarina, ki v grščini pomeni "čista", "nedotaknjena". Korenine imena pa lahko iščemo tudi v škotsko-galski tradiciji, kjer moško ime Kaj pomeni "velikan".

Kajetan

Kajn

Karin

To je skandinavska oblika imena Katarina, o katerem smo sicer že pisali, vendar naj ponovimo, da v grščini pomeni "čista", "nedolžna".

Karina

Karla

Karlina

To je ena od oblik imena Karla, ki izhaja iz germanskega govornega območja, pomeni pa "močan", "možat", "plemenite narave".

Karmen

Beseda "carmel" v hebrejščini pomeni "vrt", Karmen (oziroma Carmen) pa je španska izpeljanka. Ime je po vsem svetu postalo priljubljeno po letu 1875, ko je bila premierno uprizorjena slovita Bizetova opera Carmen.

Karolina

Katarina

To je skandinavsko ime v grščini pomeni "čista", "nedolžna".

Katja

Katjuša

Keli

Tudi pri nas postajajo priljubljena nekatera tuja imena, ki jih kasneje poslovenimo oziroma prilagodimo njihovo pisavo našim razmeram. Keli je že eno izmed njih. Sprva se je v irsko-galski kulturi upoprabljalo le kot priimek (Kelly), ki pomeni tistega, "ki je prišel iz vojne". Zdaj se uporablja tudi kot osebno ime.

Ken

Ken je pomanjševalnica, ki lahko izhaja iz več imen: Kendall - "dolina svete reke" (keltski oz. staroangleški izvor), Kendrick - "junak" (valižanski izvor), Kenelm - "kraljevski vizir" (germanski izvor), Kennard - "kraljevsko močan" (germanski izvor), Kennedy - "grda glava" (galski izvor), Kenneth - "rojen iz ognja" (galski izvor).

Kenan

Kevin

Ime se je med slovenskimi malčki začelo pojavljati pred nekaj leti, ko sta srca mamic osvojila Macaulay Culkin kot mali Kevin v filmu Sam doma in postavni Kevin Kostner. Ime je irsko-galskega izvora in pomeni "ljubljen". Vsako desetletje med imeni pozna modne muhe, ki jih prinesejo slavni. Nekaj časa sta bila izjemno priljubljena npr. Mišel in Marcel. A kot vse modne muhe, tudi nenavadna ali modna imena ne zdržijo preiskušnje časa. Zato ni verjetno, da se bo ime Kevin še dolgo pojavljalo na rojstnih listih novorojenčkov.

Kiara

Kim

Klara

Klavdija

Ime zveni ponosno in aristokratsko, nosili so ga mnogi znani možje od antične dobe dalje. Zato je toliko bolj presenetljiv njegov pomen. Korenine imena so v latinščini, pomeni pa "hrom", "šepav".

Klea

Klea je verjetno poslovenjena oblika imena Clea. Gre za žensko obliko imena Cleo, ki je grškega izvora in pomeni slaviti, hvaliti.

Klemen

Klementina

Kris

Kristian

Kristijan

Kristina

Kristjan

Krištof

Ksenija

Ksenija je slovanska oblika grškega imena Xenia, ki pomeni "gostoljuben". Beseda xenos v grščini namreč pomeni "tujec", Ksenija pa je torej oseba, ki je dobra do tujcev.