Otroška imena

Otroška imena na L

Ladea

Ladeja

Lan

Lana

Lanej

Lani

Lara

Lara je pomanjševalnica imena Larisa. Strokovnjaki niso enotni glede natančnega pomena tega imena, pa tudi glede njegovega izvora. Eni ga pripisujejo Grkom, drugi pa Rusom. Domnevajo, da bi ime lahko pomenilo "vesel in brezskrben kot škrjanček".

Larisa

Strokovnjaki niso enotni glede natančnega pomena tega imena, pa tudi glede njegovega izvora. Eni ga pripisujejo Grkom, drugi pa Rusom. Domnevajo, da bi ime lahko pomenilo "vesel in brezskrben kot škrjanček".

Lars

Laura

Ste se kdaj spraševali, od kod prihaja izraz laureat? Iz istega korena kot zelo lepo in zveneče ime Laura. V latinščini pomeni "okronan z lovorovim vencem". V Starem Rimu so z lovorovim vencem kronali zmagovalce, danes pa se naziv laureat uporablja za raznovrstne nagrajence.

Lea

Lea oziroma Leja, kakor se ime tudi pogosto pojavlja, je lahko različica večih imen. Lahko izhaja iz hebrejskega imena Leah, ki pomeni "počasen", "brezbrižen". Drugi možen izvor lahko poiščemo v staroangleškem imenu Lee, ki je bilo najprej uporabljeno le kot priimek, pomeni pa "livada". Seveda je Lea lahko tudi ženska oblika moškega imena Leo oziroma Leon. Kot zanimivost naj povemo, da to ime poznajo tudi v Vietnamu. V njihovem jeziku pomeni "biser".

Leila

Lej

Leja

Je lahko različica večih imen. Lahko izhaja iz hebrejskega imena Leah, ki pomeni "počasen", "brezbrižen". Drugi možen izvor lahko poiščemo v staroangleškem imenu Lee, ki je bilo najprej uporabljeno le kot priimek, pomeni pa "livada". Seveda je Lea lahko tudi ženska oblika moškega imena Leo oziroma Leon. Kot zanimivost naj povemo, da to ime poznajo tudi v Vietnamu. V njihovem jeziku pomeni "biser".

Lejla

Ime je latinskega izvora, pomeni pa "temna lepotica".

Lena

Strokovnjaki, ki raziskujejo korenine imen, še niso povsem prepričani, od kod bi lahko prišlo to ljubko ime. Ena od možnih razlag njegov izvor išče v imenu Alana oziroma Alan, ki pa ga zasledimo v različnih kulturah. Slovansko ime Alan pomeni "pes", poznali pa so ga tudi Kelti, kjer je pomenil "skladnost", "harmonija".

Lenart

Leon

Mnoga osebna imena izhajajo iz živalskih imen, še posebno, če imajo te živali med ljudmi cenjene lastnosti. Tak je tudi lev, ki velja za kralja živali. Leon je izpeljanka latinskega imena Leo, ki pomeni "lev".

Leona

Leonardo

Lev

Mogočno ime, ki je žal zadnje čase malce preveč zanemarjeno. Ker je kratko, si ga hitro zapomnimo in mladi starši bi lahko večkrat pomislili nanj. Ko iščemo izvirni pomen tega imena, nas pot lahko pelje v dve smeri. Prvi, očiten pomen je seveda "lev", kralj živali. Poznajo pa ga tudi v hebrejščini, kjer pomeni "srce".

Lia

Prikupno, kratko in dokaj redko ime, ki izhaja iz hebrejskega imena Leah. Za razliko od večine imen, ki imajo pozitiven in vzpodbuden pomen, Leah pomeni "utrujen", "izmučen".

Liam

Liana

Lidija

Lili

Možna sta dva izvora tega imena. Ime je lahko povzeto po čudoviti cvetlici, ki jo vsi dobro poznamo - liliji. Lahko pa je tudi pomanjševalnica imena Elizabeta, ki v hebrejščini pomeni "božji šepet" ali "posvečena bogu".

Lilu

Lina

Lisa

Liu

Liza

Lola

Lorena

Loti

Lovro

Luana

Luca

Lucija

Lucija je ženska oblika moškega imena Lucijan, ki v latinščini pomeni "luč".

Lučka

Luka

To ime je latinskega izvora, pomeni pa človeka, ki prihaja iz Lucanie v Italiji. Morda pri nas malce redkejše ime Lukas je švedska inačica tega imena.

Lukas

Luna

Luša