Otroška imena

Otroška imena na T

Tadej

Tadeja

Tai

Taj

Taja

Tajda

Izvor imena Tajda še ni povsem raziskan. Nekateri ga povezujejo z grškim imenom Thajs. Legenda pravi, da se je tako imenovala egipčanska kurtizana in spokornica iz 4. stoletja.

Tamara

To sicer rusko ime izhaja iz hebrejske besede "tamar", ki pomeni "datljeva palma". Malce manj znano, vendar zanimivo in lepo fantovsko ime Tamir pa pomeni "visok kot datljeva palma".

Tamir

To sicer rusko ime izhaja iz hebrejske besede "tamar", ki pomeni "datljeva palma". Malce manj znano, vendar zanimivo in lepo fantovsko ime Tamir pa pomeni "visok kot datljeva palma".

Tanaja

Tanja

Tanja je pomanjševalnica imena Tatjana. Tanya oz. Tania, kot ime uporabljajo na zahodu, pa izhaja iz imena Titania, kar v osnovi pomeni "velikan" (zato ni presenetljivo, da so najbolj mogočno ladjo s kasneje najbolj tragično usodo poimenovali Titanic). V srednjeveški folklori je bila Titania Oberonova žena in vilinska kraljica.

Tara

Tara je bilo najprej krajevno ime, šele kasneje se je začelo uporabljati kot osebno ime. V izvirniku pomeni kraj, kjer je veliko nakopičenega kamenja. Ime je irsko-galskega izvora. V irski zgodovini so tako imenovali kraj, ki je bil sedež ali izvor kraljevske moči (nekaj podobnega kot karantanski knežji kamen).

Taras

Tarik

Taša

Tatjana

Čeprav Tatjana velja za slovansko ime, izvira iz latinčine oziroma iz rimljanskega priimka neznanega izvora.

Tea

Tej

Teja

Teo

Teodor

Tevž

Tia

Tian

Tiana

Tibor

Tija

Tijan

Tilen

Tim

Je okrajšava imen Timon ali Timotej. Timon v grščini pomeni "nagrada". Timotej pa v grščini pomeni "čaščenje boga".

Timeja

Timi

Timon

V zgodovini je bil najbolj znan Timon Atenski. V Sloveniji do pred nekaj leti tega imena nismo zasledili, zadnje leto ali dve pa se tudi naši mladi starši odločajo zanj. Ime je grškega izvora in pomeni "nagrada", "priznanje". Pogostejša je njegova pomanjševalnica Tim.

Timotej

Timotej v grščini pomeni "čaščenje boga".

Tin

Tina

Tine

Tinkara

Tisa

Tit

Tjan

Tjaš

Tjaša

Tjaša je rusko ime oziroma različica imena Tatjana. Le-to pa naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov prišlo iz latinščine, kjer naj bi pomenilo "tiha", "molčeča".

Tobija

Tom

Tomaž

Kot večina v naši kulturi najbolj pogostih imen, je tudi Tomaž svetopisemsko ime. Njegove korenine najdemo v aramejskem imenu Toma, ki je pomenilo "dvojček".

Tomi

Toni

Tonija

Tonija je redkeje uporabljena izpeljanka imena Antonija, ženske oblike imena Antonij, Anton. Ime v latinščini pomeni "neprecenljiv", "cenjen", "hvalevreden". Pojavlja se v mnogih oblikah: Tonči, Tončka, Ante, Tonja,....

Tristan