zdravje > moško zdravje

Parafimoza

Parafimoza je stanje pri katerem se prepucij po retrakciji preko glavice penisa ne vrne v normalen položaj. Tako nastane motnja pri krvni cirkulaciji, ki povzroči močno bolečino in oteklino. Lažji primeri se ozdravijo hitro, pri težjih lahko ostanejo hude posledice. Zaradi tega se parafimoza v urologiji uvršča med nujna stanja.

Piše: Rainer JurePri odraslih moških parafimoza najpogosteje nastane v erekciji po masturbaciji ali spolnih odnosih, lahko pa se zgodi tudi pri otrocih (zelo redko) npr. med umivanjem ali nasilnim vlekom kožice preko glavice.
 

Zdravljenje je lahko lokalno ali kirurško


Zdravljenje temelji na pomiritvi pacienta, blaženju otekline in vračanje perpucija v normalen naravni položaj.

•    Za blaženje otekline se lahko izbere naslednje postopke oskrba penisa s povojem, ki ga oskrbimo z ledenimi obkladki.
•    Oskrba penisa z elastičnim povojem ali z dlanjo pritiskamo na obseg penisa
•    Proti bolečini na površini penisa uporabimo lokalni anestetik
•    Na površino otečenega prepucija nanesemo granuliran sladkor, ki ga prekrijemo s kondomom
•    Hialuronidaza v vezivnem tkivu razgrajuje hialuronsko kislino in zmanjšuje oteklinoNe glede na izbrano metodo se ob manjši oteklini prepucija parafimoza poskuša rešiti z nežnim potegom  prepucija preko glavice. S palcem in prstancem močno stisnemo glavico in na ta način zmanjšamo volumen krvi v glavici. Nato poskušamo prepucij potegniti čez glavico. Če je postopek pravilno izveden bo prstan tkiva prešel čez glavico penisa. V primeru, da je prepucij prešel preko glavice, prstan pa je ostal pod njim, parafimoza ni pravilno rešena. Če se prepucij uspešno vrne, nadaljnje terapije niso potrebne.

Kirurški poseg se opravi, če ni uspelo lokalno zdravljenje. Če močan stisk onemogoča vsako obliko lokalnega in minimalno invazivnega posega, je potreben rez prepucija in naknadno obrezovanje. Cirkumcizija je oblika terapije parafimoze, ki se ne more ponoviti.

Reference

Preberite še:

Balanitis
Fimoza
Spermatokela
Varikokela
 

Sorodni tagi
Komentarji