Friday, June 14, 2024

Če posteljica leži bližje, govorimo o nizkem sedežu, če pa prekriva ustje, govorimo o placenta previji. V tem primeru posteljica ovira prehod otroka, kjer pod vplivom raztezanja in širjenja pripelje do njenega manjšega ali večjega luščenja, ter različno močnih krvavitev. Glede na položaj posteljice poznamo: previo marginalis, previo parcialis in previo totalis.


Simptomi so lahko obilne vaginalne krvavitve, diagnoza pa se postavi z ultrazvokom. Nosečnica mora v primeru placente previe mirovati. Porod se konča s carskim rezom.

Etiologija

Placenta previa je stanje, ki so pojavi približno na 1 od 200 nosečnosti.

Vzrok

Natančni povzročitelji placente previe niso znani, vendar se povezujejo z nekaterimi dejavniki, ki lahko povečajo tveganje pojavnosti:

  • Kajenje
  • Uživanje kokaina
  • Nosečnost po 35. letu
  • Druga ali več nosečnosti
  • Predhodne ginekološke operacije na maternici, vključno s carskim rezom, dilatacijo in kiretažo.
  • Večplodna nosečnost

Simptomi

Simptomi placente previe se ponavadi v obliki trebušnih bolečin in vaginalnih krvavitev pojavijo v drugi polovici nosečnosti. Vsaka vaginalna krvavitev zunaj menstrualnega cikla, še posebej pa krvavitve v nosečnosti, zahtevajo obisk pri vašemu ginekologu.

Diagnoza

Diagnoza se, zaradi specifične lege posteljice, povsem enostavno postavi na podlagi abdominalnega ultrazvočnega pregleda. Nekateri ginekologi za potrditev diagnoze uporabijo tudi vaginalni ultrazvok. Ob sumu na placento previo se zdravniki ne odločajo za palpacijo materničnega vratu, vsaj takšen poseg lahko povzroči še hujše krvavitve.

Pri nekaterih ženskah se placenta previa, ob odsotnosti vaginalne krvavitve, odkrije med rutinskim pregledom v nosečnosti. V tem primeru je skrb, še posebej če je do stanja prišlo v prvi polovici nosečnosti, povsem odveč, zato ginekologi pacientke največkrat niti ne obremenjujejo. Večino primerov (90%) pa se diagnosticira v drugem tromesečju nosečnosti.

Zdravljenje

Postopki zdravljenja so odvisni od gestacijske starosti ploda, resnosti in moči krvavitve, ter stanja matere in ploda. Cilj zdravljenja je ohraniti nosečnost, ter jo zadržati čim bližje predvidenemu datumu poroda. Nosečnost s placento previo, se zaradi grožnje hudih vaginalnih krvavitev, zaključi s carskim rezom.

V primeru hudih vaginalnih krvavitev med 34 – 36 tednom nosečnost, se lahko zdravnik odloči za urgentni carski rez.

Nosečnice, pri katerih se je hujša krvavitev, kot posledica placente previe, pojavil pred 34-tim tednom nosečnosti, se zaradi spremljanja poteka in morebitnega poslabšanja stanja, obvezno hospitalizira. Če je stanja nosečnice in ploda stabilno, se poskuša nosečnost obdržati čim dlje. Ob preveliki izgubi krvi, nosečnica lahko prejme transfuzijo krvi. Vzporedno prejema zdravila, ki vzpodbudijo hitrejši razvoj pljuč pri plodu. Tudi v primeru, da vaginalna krvavitev oslabi ali celo preneha, nosečnica do poroda ostane na opazovanju v bolnišnici.

Med 36 in 37 tednom lahko zdravniki priporočijo amniocentezo s katero ugotovijo, na kateri stopnji se nahaja razvoj plodovih pljuč. V primeru dovolj razvitih pljuč, vas lahko zdravnik v izogib nadaljnjih vaginalnih krvavitev, napoti na urgentni carski rez.

Urgentni carski rez pa je, ne glede na gestacijsko starost, nujen ko stanje ogrozi nosečničino življenje.

Recidivi

Verjetnost recidiva placente previe pri ženskah s predhodno PP je približno 2-3%.

Preventiva

Preventivne metode, ki bi preprečevale nastanek placente previe, ni. Vseeno pa se je pred nosečnostjo in v nosečnosti priporočljivo izogibati kajenju in uživanju kokaina.