Friday, June 14, 2024

Vzroki

Najpogostejša oblika pleničnega osipa je izzvana z amoniakom, iritantom, ki nastane z delovanjem črevesnih bakterij na urin. Mokra plenička draži kožo, amoniak pa stanje še poslabša. Razdražena koža je raj za okužbe s kandido, bakterijami in virusi.


Preprečevanje

Najboljši način preprečevanja pleničnih izpuščajev je, da pazite na suhost dojenčkove kože, ter zamenjate pleničko takoj ko se otrok podela in polula.

Pri zamenjavi pleničke dojenčkovo ritko dobro umijte, poleg vode so na voljo namenski vlažilni sanitarni robčki, kožo pa namažite z debelim slojem otroške kreme. Uporabljajte kremo, ki vsebuje cink ali pa v žličko neodišavljene kreme pomešajte nekaj kapljic sivkinega olja. Razdražene kože ne posipavajte s pudrom, saj lahko drobni delci razdražijo pljuča ali preprečujejo celjenje popka.

Oskrba razdražene kože

Poliamidna oblačila zadržujejo vlago in povzročajo infekcije, zato jih v primeru njihove uporabe pogosto operite. Bombažne pleničke operite na najvišji možni temperaturi in uporabljajte čim manj pralnega praška.

V primeru pojave pleničnega osipa pri vašem dojenčku, poleg navedenih metod namesto običajnih krem, otrokovo kožo namažite s kamilično ali ognjičevo kremo. Otroka zjutraj in zvečer umijte v topli kopeli, v katero ste dodali nekaj kapljic sivkinega olja. Tudi v primeru pranja plenic v programu izpiranja dodajte nekoliko kapljic sivkinega olja. Zakaj sivkino olje omenjam tako pogosto? Sivkino olje pomirja in pospešuje rast novih zdravih kožnih celic.

Preberite še:

Kako dojenčkov organizem uravnava telesno temperaturo

Striženje nohtov pri dojenčku

Prvo kopanje

Mala šola previjanja 

Prvi obisk patronažne sestre

Dojenček in nega

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Alkohol povezan z rakom na dojki

13 junija, 2012 0