Friday, June 14, 2024

Količina plodovnice po mesecih nosečnosti


Vsak čas gestacijske dobe ima svoj doprinos pri nastajanju in količini plodovne vode. Količina ni konstantna in se nenehno spreminja. Velja splošna ocena, da se nekje po treh do štirih dneh po oploditvi v amnionski votlini začne aktivna sekrecija celic amnionskega epitela, tako da se prva količina plodovnice pojavi v drugem mesecu nosečnosti. V tem obdobju nosečnosti je volumen plodovnice skromen in znaša okoli 10 ml.


 

 Trajanje nosečnosti Količina plodovne vode (ml)
 2,5 meseca  350
 7 mesecev  800
 7 – 8 mesecev  900 – 1000 (količina plodovne vode do 1500 ml se smatra normalno)

Po devetem mesecu nosečnosti se volumen plodovne vode zmanjšuje. V dokazani prenošeni nosečnosti (po 41. tednu) se lahko volumen zniža pod 700 ml.

Količina plodovnice se nenehno spreminja. V začetku se izloča samo amnionska tekočina, po četrtem mesecu nosečnosti, ko pričnejo delovati fetalne ledvice, pa se zaradi uriniranja ploda (urin je popolnoma sterilen!) volumen plodovnice nenehno spreminja. Poleg tega da plod z uriniranjem povečuje, po drugi strani s pitjem plodovnice njen volumen znižuje in tako naravno uravnava predvideno količino amnijske tekočine. 15% proteinov plod zaužije prav s pitjem plodovnice, višek pa izloči z uriniranjem.

Do četrtega meseca, ko se še ne ustvari keratinizacija kože, se del plodovnice v plodovni organizem absorbira skozi kožo. Kasneje, ko se ustvari posteljica se tekočina in ostali elementi prenašajo skozi posteljico in horionsko ploščo (paraplacentarna pot, ki ni povsem dokazana).

V primeru, da prihaja do oligoamniona ali polihidramniona (premajhna oz. prevelika količina plodovnice), posumimo na neke anomalije ploda. Dokazano je, da v primeru atrezije ezofagusa ploda (faktor požiranja), metaboliziranja in izkoriščanja plodovne vode, prihaja do polihidramniona. V primeru atrezije mehurja ploda, ali urinarnega sistema, se pojavi oligoamnion.
 

 

Kaj sestavlja plodovnico?


V prvih štirih mesecih nosečnosti, ko ledvičke še ne sodelujejo pri ustvarjanju plodovnice, je sestava plodovnice podobna materini ekstracelularni tekočini (obstaja majhna razlika v količini proteinov – matere jih imajo v svoji ekstracelularni tekočini več). Po četrtem mesecu nosečnosti, ko se prične keratinizacija kože, se v plodovnici nahajajo lanugo dlačice (drobne svilnate dlačice, s katerimi je od 17-tega do 37-tega tedna prekrit plod). Urin prida organske elemente; ureo in azotne razgrajene produkte. V plodovnici se nahajajo vsi elektroliti in hormoni (HPL, progesteron, estrogeni, prolaktin).

Sestava plodovnice:  
 voda  98 – 99%
čvrsti elemeniti, organski, anorganski, hormoni, …  1 – 2%
Specifična teža  1,003 – 1,005
pH vrednost  7 – 7,33

Polihidramnion in oligoamnion (preveč in premalo plodovnice)

V 37. – 38. tednu nosečnosti znaša maksimalna količina plodovnice 1,5 l. Vsako stanje preko dveh litrov se smatra kot polihidramnion. To povečanje je lahko akutno ali kronično. Ko se stanje diagnosticira je potrebno raziskati razloge, ki so privedli do prevelike količine plodovnice. Običajno gre za deformacijo ploda; anencefalija, mikrocefalija, ki prevedejo do kroničnega povečanja plodovnice. Če se polihidramnion pojavi nenadoma je za to kriva dispneja, pacientke težko dihajo, vendar se plodovna voda lahko punktira.

Oligoamnion se pojavi v zgodnji nosečnosti. Če se pojavi v prvi polovici nosečnosti je običajno povezan z velikimi malformacijami ploda. To so otroci z agenezijo, ali obstrukcijo urinarnih poti. Ti otroci se rodijo manjši in lažji, ponavadi s sindromom hipoplastičnega srca. Zaradi majhne količine plodovnice prihaja do pritiska maternice na plod, ki je pogosto deformiran.
 

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Nosečnost, mikrobi in alergije

13 junija, 2012 0