Friday, June 14, 2024

Zarodek sliši, od svojega šestega meseca dalje, tudi druge zvoke v materinem telesu. Od osmega meseca dalje, zaznava celo zunanje zvoke, tako da je ob rojstvu že dodobra seznanjen z intonacijo, melodijo in drugimi osnovnimi elementi glasbe.


Če želite v otroku spodbuditi muzikaličnost in posluh do glasbe, potem mu pojte. To seveda ne pomeni, da morate dva krat dnevno izvajati solistične nastope po 15 minut.

V prvem letu življenja, si otrok ustvarja svojo lastno glasbo.  Zadostuje že, če starši otroku odgovarjamo tako, da ga ritmično trepljamo in da se z melodijo odzivamo na njegovo žuborenje.

Ko je otrok nekoliko starejši, se tovrstne telesno glasbene igre umaknejo v ozadje pred bogastvom otroških pesmic, uspavank, iger s ploskanjem v parih, pesmic, ki spremljajo ježo na kolenih, šaljivih iger, spremljanih s petjem ali ritmiziranim govorom, ki skupaj predstavljajo jedro prve glasbene vzgoje.

Radio in televizija, na žalost, nudita današnjim otrokom večino njihovih glasbenih doživetij.

Jean Sinor, profesorica glasbene vzgoje na Univerzi Indiana ugotavlja, da otroci, namesto, da bi se na dvorišču igrali «ringa raja«, gledajo risanke ali poslušajo radio in se pri tem igrajo s figuricami vesoljskih pošasti. Komercialna glasba pogosto izrine spontane glasbene dejavnosti, ki so tako značilne za prirojeno glasbeno nadarjenost otrok. Zato se jih komaj opazno polasti prepričanje, da melodije prihajajo iz škatle in nimajo občutka, da je glasba nekaj, kar se spontano porodi iz človekovega duha.

Vir: Prebudite genija v svojem otroku, Thomas Armstrong, Učila 1999
 

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Razvite mišice ščitijo pred rakom

13 junija, 2012 0