Friday, June 14, 2024

Motnja pogosteje nastane po 35. letu starosti, razlog nastanka polimenoreje pa lahko iščemo v skrajšanji folikularni fazi (1. faza cikla), krajši lutealni fazi (2. faza cikla) in anovulacijskimi cikli. V vsakem posameznem primeru so lahko prisotna motnje različnih endokrinoloških regulativnih mehanizmov.
 


Diagnoza

Diagnoza se v osnovi postavlja, z merjenjem bazalne temperature, tekom dveh do treh mesecev. Pred pričetkom terapije je nujna subtilna diagnostika, da se lahko spoprimemo z etiološkim in ne samo s simptomatskim zdravljenjem. Pomembne pokazatelje o trajanju in težavnosti motnje pogosto dobimo s pomočjo anamneze, merjenjem BT in s hormonsko analizo. Pri tem moramo nujno izključiti splošne bolezni, psihične motnje, velika nihanja telesne teže, kot tudi obolenja, ki lahko predstavljajo absolutno ali relativno kontraindikacijo hormonski terapiji.
 

Zdravljenje

V kolikor prepogoste menstrualne krvavitve izzovejo slabokrvnost, je nujno potrebno začeti medikamentozno terapijo. Prekratka folikularna faza se zdravi s spremembo estrogenske substitucije (40- 60 μg etinil-estraidola) in sicer od 4. – 10. dneva cikla, ali z indukacijo ovulacije (Klomifen 50 – 100 mg). Menstrualni cikel se najpogosteje stabilizira v dveh do treh mesecih terapije. V kolikor je reč o insuficienci funkcije corpus luteuma (rumenkasto tkivo, ki napolni votlino, potem ko poči dozorelo jajčece), pacientka tekom 2. faze ciklusa, štirinajst dni prejema estrogensko hormonsko substitucijo. Sprejemljiva je možnost uživanja nizke doze oralne kontracepcije.
 

Alternativne možnosti

Največ motenj dolžine menstrualnega cikla: polimenoreje, oligomenoreje in sekundarne amenoreje izhaja iz hipotalamusa, holistična medicina vidi težavo v sklopu neuravnotežene izmenjave energije pri usklajevanju vsebnosti neuropeptidov v hipotalamusu pod vplivom stresa. Stres, ki v smislu prepogoste krvavitve privede do motnje menstrualnega cikla, vključuje motnje ravnotežja čustev in nezadostne čustvene in intelektualne energija, ki predstavlja protiutež. Ta stališča dokazana v raziskavah potrjujejo, da lahko čustveni pretresi zmotijo menstrualni ritem, pospešujejo krvavitve in vplivajo na čas ovulacije. Čustva lahko preko rasprostrane mreže živčevja, ki povezuje možgane in jajčnike (predgangljiske avtonomne poti), vplivajo na delovanje jajčnikov in maternice. Pri nenormalnih krvavitvah zelo pogost konflikt predstavlja razkorak izmed lastnimi seksualnimi potrebami in negativnimi predispozicijami v družini ali družbi o lastnim seksualnem zadovoljstvu. Pri tem lahko pričakujete seksualno zadovoljstvo na eni strani, na drugi pa skup negativnih občutkov in nemogoče iskanje tistega, kar predstavlja osnovo notranjega trenja, ki se ga ne zavedate. Polimenoreja se lahko pojavi zaradi vplivov letnega časa, svetlobe, prehrane, potovanj in družinskih kriz.

Ponovno vzpostavljanje ciklične funkcije jajčnikov, kot tudi ponovno vzpostavitev menstrualnega cikla in pretoka čustev, zahteva analizo znanih negativnih sporočil. Med to vsekakor prištevamo psihoterapijo, ki štrli iz okvirov alternativnih možnosti, zagotovo pa se s holistično metodo zdravljenja najdejo stične točke. Pri zdravljenju polimenoreje je potrebno omeniti terapije z lučmi: izpostavljanje svetlobi polnega spektra dve uri zjutraj in zvečer. ). Priporoča se čim več časa preživet ob naravni svetlobi, vsaj tri dni v mesecu pa se priporoča spati ob prižgani luči.
 

Zdrava prehrana

Pri lajšanju motenj je potrebno uživati celostni spekter živil, oziroma prehrano, ki uravnava eikosanoide in glukagon oz. inzulin. Normalizacija telesne teže povečuje občutljivost na inzulin in znižuje vsebnost androgena.

Literatura:

1. Graf M; Distler W. Pathogenese der gestörten Ovarialfunktion. Gynäkologe
2. Foth D. Hormonelle Therapie von Blutungsstörungen. Frauenarzt,
3. Rowland AS et al. Influence of Medical Conditions and Lifestyle Factors on the Menstrual Cycle. Epidemiology

Kategorija:   menstruacija, Novice
Naslednji prispevek

Bolezni bradavic

13 junija, 2012 0