Tuesday, April 23, 2024
13 junija, 2012

Potenje in neprijeten vonj

By 0 1755 Views

Pot ali znoj je izloček žlez znojnic, ki je popolnoma brez vonja. V kolikor prihaja do povišane temperature zraka ali pregrevanja telesa, se izločanje znoja okrepi s tem pa prihaja tudi do razmnoževanja določenih bakterij, ki znoju pridajo neugoden vonj. Prav zaradi tega se je potrebo izogibati dezodorantom, ki zapirajo pore in tako strupene snovi zadržujejo v organizmu.


Obstaja nekaj osnovnih priporočil, ki jih je v vročih dneh dobro upoštevati. Uporabljajte dezodorante in mila, ki vsebujejo antibakterijska esencialna olja kot je npr. sivkino. Že smo pisali, da se je potrebno izogibati dezodorantom, ki vsebujejo aluminij, ki znojenje preprečuje tako, da zapira znojnice. Takšna sredstva naj bi po zadnjih podatkih pripomogla k razvoju raka na dojki, Alzheimerjevi bolezni, še posebej če se nanaša na sveže obrito kožo, kot je navada številnih modernih žensk.

Izogibajte se zaščitnih sredstev, ki vsebujejo paraben. Ta konzervans ima podoben efekt kot hormon estrogen, ki je odgovoren za nastanek številnih malignih obolenj.

Igrajte se ‘kemika’ in doma skuhajte fiziološko raztopino (10g/ 1l vode), ki v številnih primerih odlično odigra vlogo dezodoranta. Raztopino večkrat dnevno nanesite na vlažno kožo.

Pijte veliko tekočine, ki bo razredčila znoj. Znano je, da bolj kot je znoj koncentriran bolj intenziven vonj ima.

Vonj znoja pa je odvisen tudi od prehrane. Naj bodo obroki bogati z zeleno zelenjavo, ki vsebuje veliko klorofila. S tem boste preprečili zadrževanje strupov, ki se sproščajo iz bakterij, prečistili boste kri in uravnali presnovo.

Kategorija:   Nasveti
Naslednji prispevek

Hrana, ki vsebuje zdrave bakterije

13 junija, 2012 0