Sunday, May 26, 2024


Bruhanje

Bruhanje je pri novorojenčkih in dojenčkih zelo pogost pojav, lahko pa je tudi znak težke bolezni. Bruhanje se pojavi tudi v prvih minutah otrokovega življenja, kjer pogosto izbljuva popito plodovno vodo. Kasneje pri dojenju prihaja do požiranja zraka, kar ob »ne-podiranju kupčka« izzove bruhanje. Enako se zgodi ob prenajedanju, se pravi v primerih, ko je količina podojenega mleka proporcionalno višja kapaciteti želodčka. Bruhanje izzove tudi nepravilna tehnika hranjenja in dojenja otroka.

Bruhanje je v vseh teh primerih prehodna motnja, ki se je z malo materine pozornosti hitro reši. V primerih nenehnega bruhanja, ki ga spremlja driska, visoka telesna temperatura in bolečine v trebuhu pa poiščite zdravniško pomoč.

Polivanje

Polivanje je izločanje manjše količine popitega mleka. Pri dojenčkih se pojavlja zelo pogosto in je prehodnega karakterja.

Potrebna je samo pravilna tehnika hranjenja, odgovarjajoča količina obroka in pravilen položaj otroka med obrokom in po obroku. V primeru nenehnega polivanja oz. ko otrok ne pridobiva na telesni teži, obiščite pediatra.

Ruminacija

Ruminacija je prežvekovanje že enkrat pogoltnjene hrane. Je zelo redka prehranjevalna motnja, ki se pojavlja pri dojenčkih živečih v nezdravi družinski sredini, ali pri dojenčkih, ki dolgo ostanejo v bolnišnicah.

Otroci s to motnjo, ki jo spremlja kronično bruhanje, so pogosto zahirani. Zdravljenje se osredotoči na normalizacijo življenjskih pogojev in skrbnejšo nego.

Zaprtost

Zaprtje ali opstipacija je pri otrocih sorazmerno pogost pojav nerednega izločanja stolice. Tudi pri pravilno hranjenih dojenčkih se pojavi psevdoopstipacija – stolica normalnega videza in sestave, vendar se izloča, podobno kot pri lačnih dojenčkih, zgolj na 3 – 5 dni.   

Ko stolica postane tako trda in se otrok muči z njenim izločanjem je znak, da je otrok zaprt. Razlogi so različni. V primerih, kjer zaprtost ni izzvana s prehrano, se poišče pomoč zdravnika. Prav tako se brez posvetovanja z zdravnikom ne sme uporabljati svečk ali klistir, saj se otroški organizem na njih hitro navadi.

Na površini trde stolice se ponavadi pojavi kri. Če se to dogaja dokaj pogosto morate otroka peljati na pregled k zdravniku.

Meteorizem

Meteorizem je pojav velike količine plinov v črevesju in je samo simptom, ki spremlja biološke spremembe organizma.

Najpogostejši povzročitelji meteorizma pri otrocih so: aerofagija oz. požiranje zraka, prehod na drugo prehrano, zaprtost.

Terapija je odvisna od vzroka in stopnje meteorizma, ter se lahko regulira z odstranjevanjem vzrokov in zdravljenjem osnovne bolezni, ki so privedli do motnje.

Kolcanje

Kolcanje nastane zaradi požiranja zraka ali prekomernega obroka, ki povzroči pritisk želodca na diafragmo. Pojav je zgolj začasen in hitro izgine. Manjši obroki in dvigovanje otroka po obroku bo omejilo ali pa preprečilo kolcanje.

Bolečina v trebuhu

Je pogost simptom številnih obolenj med odraščanjem otrok in ima veliko diagnostično vrednost. Bolečina v trebuhu spremlja številna obolenja, osnovno bolezen pa diagnosticiramo s pomočjo kliničnih pregledov in obveznih laboratorijskih analiz, še posebej v primerih, ko bolečino spremljajo bruhanje, polivanje, motnja pri uriniranju, ali v primerih ko je bolečina kronična…

 

Reference

 

Preberite še:

Toksoplazmoza in otroci

Prirojena razvojna motnja kolkov

Hidrokela

Prvi zobki

Razvoj dojenčka

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Telesna teža ključna za kontrolo krvnega tlaka

13 junija, 2012 0