Tuesday, April 23, 2024

 


Simptomi

Simptomi se razlikujejo po tipu in intenzivnosti, skupna značilnost pa je njihovo ciklično ponavljanje. Poznamo štiri različne tipe PMS:

•    Tip A – Anxiety: občutek strahu, razdražljivost in psihična preobčutljivost
•    Tip C – Craving: občutek lakote in povečan apetit
•    Tip D – Depression: depresija, nespečnost
•    Tip H – Hyperhidratation: kopičenje tkivne tekočine, pridobitev na telesni teži, napetost v prsih

V okviru simptomov PMS se lahko pojavijo še: akne, herpes, koprivnica, osip, očesne težave, bolečine v žlički, bolečine v grlu, glavobol, migrena, trebušni krči, napihnjenost, slabost, čustvena nestabilnost, dovzetnost poškodb, težave s koordinacijo, tesnoba, utrujenost, zmedenost, zadržanost, spremenljiv libido, težave s sinusi, težave pri uriniranju, poslabšanje simptomov že obstoječih bolezni (lupus, artritis, glavkom). Če se težave zanemarjajo, se stanje s časom še poslabša. Diagnoza se postavi s spremljanjem dnevnega koledarja in to najmanj dva do tri mesečne cikle.
 

Vzrok

Osnovno endokrino težavo predstavlja neravnovesje hormonov jajčnika z relativno prevlado estrogena in manjka progesterona. Vzrok neravnovesja je nepravilno delovanje rumenega telesca, ki najpogosteje nastane kot posledica povišane vsebnosti stresnega hormona. Čustveni stres poveča vsebnost hormonov ACTH, adrenalina in prostaglandina F2 alfa. Na PMS vpliva tudi pomanjkanje seratonina in dopamina, ter posledično pomanjkanje vitamina B6 v organizmu. Kot možni povzročitelji se omenjajo še enolična prehrana, pomanjkanje telesne aktivnosti, psihološki dejavniki in genetska dispozicija.
 

Zdravljenje

Nobeno ginekološko stanje ali bolezen ne zahteva tako integralnega pristopa kot je to v primeru PMS. Iskanje enega kemijskega dejavnika in enega zdravila, zaradi različnih povzročiteljev PMS, ne bodo prinesli zaželenega učinka. Pri zdravljenju PMS je potrebno upoštevati ne samo učinke uma, emocij, prehrane, svetlobe in telesne vadbe, temveč tudi dedne dejavnike in morebitne travme iz otroštva. Napihnjenost se zdravi z diuretiki, glavoboli z analgetiki, nerazpoloženost in depresijo z antidepresivi, ki pa ponavadi doprinesejo k nastanku drugih nezaželenih tegob ali stranskih učinkov. Pomembna je redukcija in odpravljanje stresa.

 

Pri močnih in zelo poudarjenih simptomih se svetuje zdravljenje z naravnim progesteronom (dostopen je tudi kot gel), ki se ga pogosto predpiše pri tegobah povezanim z dojkami (napetost, nabreklost, bolečine). Progesteronski pripravki se predpisujejo v drugi polovici cikla, običajno od 14. – 28. dneva cikla. Terapija se lahko prilagaja potrebam pacientk. S progesteronsko terapijo je potrebno pričeti en ali dva dni pred ovulacijo, ter z njo nadaljevati vse do prvega dne menstrualne krvavitve. Vitamin B6 pomaga pri sintezi nevrotransmiterja seratonina in na ta način pripomore pri umirjanju psihičnega stanja. Priporočen odmerek je 100mg/dan. V primeru depresivnih zgodb se lahko predpišejo nizki odmerki antidepresiva.
 

Alternativno zdravljenje

Uživajte hrano, ki uravnoteži eikosanoide (več o tem v prihodnjem članku). V prvi vrsti se je potrebo odpovedati kofeinu, Coca-Coli ali čokoladi, temnim čajem, slani prehrani, mrzli hrani in hladnim napitkom, ter seveda alkoholu, ki močno vpliva na simptome PMS. Zaužijte čim več sadja in zelenjave še posebej artičoke, beluši, peteršilj, lubenice in jagode, ki so naravni diuretiki. Bodite redno telesno aktivni, pri čemer so najboljše oblike ene izmed aerobni vaj. Od homeopatskih pripravkov je potrebno omeniti cimicifuge racemosa in agnus castus.

V kolikor ste se ženske pripravljene pozabavati z vašimi čustvenimi težavami, ki se skrivajo za PMS, boste spremenile biokemične procese v organizmu. Na ta način se bodo ‘veseli’ hormoni sproščali brez pomoči zunanjih dejavnikov.

Literatura:
1. Huang KL, Tsai SJ. St. John’s wort (Hypericum perforatum) as a treatment for premenstrual dysphoric disorder: case report. Int J Psychiatry Med.
2. Kouri EM, Halbreich U. Hormonal treatments for premenstrual syndrome.
3. Abraham GE. Nutritional Factors in the Etiology of the Premenstrual Tension Syndrom. J Reprod Med

Ostale reference
 

Kategorija:   menstruacija, Novice
Naslednji prispevek

Predmenstrualni sindrom in eikozanoidi

13 junija, 2012 0