Monday, June 24, 2024


Nekatere nosečnice želijo že v nosečnosti poseči nad naravno-biološko pravilo, ter se tudi v tem lepem obdobju pretirano posvečajo telesni vadbi in stradanju, kar pa prinaša številne nevarnosti lastnemu zdravju in zdravju še nerojenega otroka. Po anoreksiji se je pojavila pregoreksija, termin, ki označuje prehranjevalno motnjo. Govorimo o trendu obsesivnega spremljanja v nosečnosti pridobljene telesne teže, ter hujšanja med nosečnostjo in poporodnem obdobju. Termin pregoreksija prihaja iz angleške besede pregnancy (nosečnost) in grške orexis (apetit). Zdravniki ocenjujejo, da vsaj ena od dvajsetih nosečnic v Evropi trpi za to obliko prehranjevalne motnje. Večino žensk težavo skriva in jo pripisuje nosečniškim simptomom, kot je npr. jutranja slabost.

Po besedah strokovnjakov znane matere (Nicole Kidman, Victoria Beckham, Jessica Alba), ki so bile »koščene« nosečnice, negativno vplivajo na ostale nosečnice, ki se podajajo v stradanje in pretirano telesno aktivnost. Vse z namenom vitke linije in vrnitve svoje konfekcijske številke oblačil takoj po porodu.

Obroki v nosečnosti morajo biti manjši in pogostejši. Prehranjevalne motnje v nosečnosti so lahko številne, nekatere ženske pa se enostavno ne morejo soočiti s telesnimi spremembami, ki jih prinaša nosečnost. Poleg ginekoloških pregledov, se tem ženskam priporoča posvet s psihologom. Več kot četrtina žensk, ki se v nosečnosti srečuje s pregoreksijo, v prvem trimesečju jemlje odvajala, 30% pa v prvih petih mesecih redno bruha. Prav tako jih 30% pretirava s telesno aktivnostjo.

Zdravniki pogosto poudarjajo, da se mora ženska v zdravi nosečnosti zrediti okoli deset kilogramov. Tudi, če je telesna teža višja od predpisane, zdravniki ne svetujejo diete, ampak bolj zdravo prehrano. Priporoča se umirjena telesna aktivnost, npr. sprehodi, plavanje, kolesarjenje, aerobika in podobne telesne aktivnosti pa so še posebej v zadnjem trimesečju nosečnosti prepovedane. Vezi so v tem obdobju mehkejše, zato je verjetnost poškodb precej višja.

Težava pregoreksije je alarmantna. Ženske, ki trpijo za omenjeno motnjo, pogosto rojevajo pred predvidenim datumom poroda, pogosteje jih prizadene spontani splav. Izguba kilogramov v nosečnosti privede tako do presnovnih motenj, kot tudi do samih težav med porodom.

Preberite še:

Kajenje v nosečnosti
Gripa in nosečnost
Zdravila v nosečnosti
Nega zob v nosečnosti
Alkohol v nosečnosti
Nosečnost in spolne bolezni
Bolezni povečanega krvnega tlaka v nosečnosti
Astma in nosečnost

Naslednji prispevek

Efekt cepljenja proti gripi v nosečnosti

13 junija, 2012 0