Tuesday, April 23, 2024

Neravnovesje npr. visok FSH ali zmanjšan FSH kaže na slabše delovanje endokrinega sistema (hipotalamus, hipofiza, jajčniki, endometrij, ščitnica…) kjer se izločajo hormoni. Neuravnovešeno vsebnost FSH hormona, bi moral spremljati in zdraviti endokrinolog.
 


Zdravljenje

Ponavadi se motnja zdravi s testosteronom, ki »zbija« vsebnost FSH-a. Endokrini sistem žlez najbolj zapleten sistem v telesu. Hormonsko zdravljenje je zelo zapleteno, saj se lahko hitro poruši hormonsko ravnovesje v telesu, ki ga potem težko vrnemo v biološko stanje. V primeru previsoke vsebnosti FSH se pogovorite s svojim ginekologom, ki si mora vzeti nekaj minut in razložiti vzroke, ter posledice.

Nasvet

Zdrava prehrana je ključ za zdravo delovanje žlez hipofize in hipotalamusa. Odpornost na inzulin in raven sladkorja v krvi ključno vplivata na delovanje celotnega endokrinega sistema. Za optimalno delovanje hormonov je lahko ključna telesna teža. Mnogokrat pomaga že samo dieta z zdravo prehrano.


Hipotalamus se »hrani« z esencialnimi maščobnimi kislinami, torej z aminokislinami, ki jih človeško telo ne proizvaja samo. Znak, da vam mogoče manjka omenjene sestavine sta suha koža in suhi lasje. Morska hrana predvsem morske alge, vsebujejo veliko mineralov, ki so bistvenega pomena za endokrino zdravje. Poskušate lahko tudi s cvetnim prahom, ki ga kupite v lekarni; vsebuje veliko nenasičenih beljakovin, mineralov, vitaminov.

Najvažnejše pa je zmanjšanje stresa, saj hormon kortizol ovira celotno hormonsko delovanje v organizmu. Poskušajte se ga znebiti z različnimi metodami, joga, meditacija, masaža, telesna aktivnost…

Vsekakor pa je priporočljiv obisk endokrinologa!

 

Preberite še:

Endometrioza

Anomalije razvoja ženskih spolnih organov

Izostanek ovulacije

Poškodbe jajcevodov

Ženska neplodnost

Anomalije Mullerjevih vodov

 

Naslednji prispevek

Jajčnike zamrznite mlade

13 junija, 2012 0