Tuesday, April 23, 2024


Razlogi za prezgodnji porod

Čeprav dejavniki za nastanek prezgodnjega poroda še niso povsem razjasnjeni med morebitne poglavitne krivce štejemo: kajenje in izpostavljenost cigaretnemu dimu med nosečnostjo, prekomerno uživanje alkohola in mamil, slab socialnoekonomski status, fizične obremenitve v nosečnosti, stres, nezadostna samodisciplina, infekcije urogenitalnega področja (najpogostejši povzročitelj streptokok skupine B), huda anemija, preeklampsija in eklampsija, pogoste nosečnosti, neprimerna telesna teža, večplodna nosečnost, predhodno rojstvo nedonošenčka in starost matere.

Zanimivo je, da se pred 37. tednom nosečnosti rodi 13% črnih in 6% belih otrok. Otroci rojeni pred 23. tednom tudi v najbolje opremljenih enotah redko preživijo. Dobra novica za otroke in starše je, da lahko s pomočjo intenzivnega zdravljenja preživi kar dve tretjini otrok rojenih v 24. in 25. tednu nosečnosti. Tveganje komplikacij je manjše, če lahko porod, ki se je že sprožil, odložimo oz. zadržimo vsaj še za nekaj dni. V tem obdobju mama prejema zdravila za pospešeno razvijanje fetalnih pljuč in zniževanja tveganja možganskih krvavitev pri nedonošenčku. Prav zaradi delovanja zdravil je pomembno, da preteče nekaj dni. Večino nedonošencev ne samo da preživi, temveč se tudi povsem normalno razvija.

Znaki, ki kažejo na prezgodnji porod

Približno tri četrtine prezgodnjih porodov nastopi pri materah, ki so jim diagnosticirali tveganje za to vrsto poroda. V to skupino uvrščamo nosečnice, ki so že rodile nedonošenčke in nosečnice, ki pričakujejo dvojčke ali trojčke. Pogosto ginekolog že s samim rutinskim pregledom odkrije prezgodnji porod. Za večino zdravnikov in nosečnic je lahko prezgodnji porod povsem nepričakovan dogodek. Glavni »simptom« za prezgodnji porod je še vedno odtekanje porodne vode. Med ostalimi znaki pa lahko zasledimo:

•    Neboleče kontrakcije maternice – krčenje maternice
•    Bolečino v trebuhu, žlički in križu
•    Krči, podobni menstrualnim krčem
•    Vaginalne krvavitve ali rdečkasto obarvan vaginalni izcedek
•    Pritisk v žlički
•    Pogosto uriniranje
•    Driska

Dobro je vedeti, da omenjeni znaki avtomatično ne pomenijo zelene luči za pričetek prezgodnjega poroda. Naj vas  ne zagrabi panika, kljub vsemu pa obiščite ginekologa. Tudi če je porod pričel še ne pomeni, da boste rodili pred rokom. Za vaše zdravje in zdravje vašega zarodka, lahko zdravnik, seveda odvisno od okoliščin, ustavi porod. Več kot polovica žensk pri katerih je pričel prezgodnji porod, svojega otroka rodi v PDP.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Nosečnost: Plavanje v nosečnosti

13 junija, 2012 0