Friday, June 14, 2024

Po sedaj veljavni zakonodaji ima otročnica pravico do dveh patronažnih obiskov, dojenček pa do šestih v prvem letu starosti. V prvem mesecu so patronažni obiski pogosti, dvakrat do trikrat na teden. Ko je popek zaceljen, patronažna medicinska sestra novorojenčka skopa. Kasnejši obiski pa so namenjeni spremljanju psihofizičnega razvoja dojenčka in svetovanju.


Pri vsakem obisku otročnice in novorojenčka patronažna medicinska sestra izvede osebno nego novorojenčka, prevez popkovne rane, ureditev ležišča, izvaja pa tudi zdravstveno vzgojno delo v družini. Sledi fizični pregled dojk pri otročnici, višine maternice, pregled epiziotomijske rane ali rane po carskem rezu ter kontrola poporodne čišče.

Nega novorojenčka


Osebna nega novorojenčka se izvaja v prostoru z obvezno temperaturo med 20 in 22 stopinjami Celzija. Najprimernejši prostor je kopalnica. Nega novorojenčka se izvaja na povijalni mizi ali drugi primerni površini. Za nego uporabljamo vodo ter svaljke vate za oči, za telo pa umivalne krpice za enkratno uporabo. Kožo dobro osušimo, gube in pregibe namažemo z oljem (olivno, mandljevo …). Anogenitalni predel dobro umijemo, osušimo in zaščitimo z otroškim mazilom. Novorojenčka oblečemo in uredimo lasišče s ščetko ali z glavnikom.

Prevez popkovne rane


Patronažna medicinska sestra s sterilnim setom za enkratno uporabo očisti popek. Tekočine, ki se uporabljajo pri čiščenju popka, se razlikujejo od porodnišnice do porodnišnice (70-odstotni alkohol, fiziološka raztopina, posipi …). Negi popka moramo posvetiti posebno pozornost, saj je zelo izpostavljeno mesto za okužbo. Popkovno rano na začetku čistimo pogosteje ob vsakem previjanju, kasneje pa po potrebi ter sledimo celjenju popka.

Povijanje novorojenčka


Novorojenček, pri katerem ni posebnosti, je povit v fiziološko abdukcijo, do kontrolnega UZ-pregleda kolkov v 12. tednu otrokove starosti.

Kopanje novorojenčka


Ko je popkovna rana popolnoma zaceljena, patronažna medicinska sestra skopa novorojenčka. Prostor mora biti ogret na temperaturo med 25 in 26 stopinjami Celzija. Otroka namilimo po celem telesu, vključno z lasiščem, nato pa otroka skupaj s pleničko položimo v banjico, ga dobro speremo, položimo na brisačo in obrišemo. Dojenčka kopamo dvakrat do trikrat tedensko.

Opazovanje novorojenčka


Ustna votlina

V ustni votlini se lahko naselijo glivice, ki povzročajo soor, povzročitelj te je glivica Candida albicans. Na zmerno pordeli podlagi vidimo pikčaste beline, ki se vežejo v bele lise in obloge. Dojenčka zelo motijo pri hranjenju.

Koža

Novorojenčki se luščijo po celem telesu, kar je povsem običajno, saj je luščenje posledica dolgega bivanja v plodovnici.
Pri novorojenčkih pogosto nastanejo izpuščaji po celem telesu, vendar izginejo v dveh do treh dneh, so pa posledica alergične reakcije novorojenčka na materine hormone. Prav ti hormoni lahko povzročijo močno otekanje dojk pri deklicah in dečkih, ki čez nekaj dni samo izgine.

Na dojenčkovem nosu in čelu se pojavljajo bele pikice, to so žleze lojnice, ki še nimajo svojega izvodila. Negujemo jih samo z vodo ali blagim kamiličnim čajem.

V okolici anogenitalnega predela se lahko pojavi plenični izpuščaj. Koža tega predela je ranjena in vlažna. Pri blagem izpuščaju sta dovolj menjava plenic in otroško mazilo, pri težjih primerih pa je potrebno kožo osušiti na zraku ali s sušilcem za lase ter ustrezno zaščititi z otroškim mazilom. V težjih primerih je treba poiskati otrokovega osebnega pediatra.

Odvajanje novorojenčka


Prvo blato, mekonij, se izloči takoj po rojstvu, nato je blato zelenkaste barve, vodeno s primesmi sluzi. Po drugem tednu starosti pa je blato zlato rumene barve. Novorojenčki odvajajo šestkrat do sedemkrat na dan.

Nega otročnice


Dojke so zelo izpostavljen organ pri dojenju in potrebujejo posebno nego ter skrb. Po porodu se maternica krči, v prvih šestih dneh se skrči do polovice, dvanajsti dan pa izgine za simfizo in je ne tipljemo več. Poporodno čiščo sestavlja izcedek iz maternične votline, ki se spreminja. Na začetku je čišča krvava s krvnimi strdki, po desetem dnevu pa bela in vsebuje sluz.

V primeru povišane telesne temperature, slabega počutja in bolečin v spodnjem predelu je potrebno obiskati ginekologa ali porodničarja.

Pri porodu včasih naredijo epiziotomijsko rano, ki omogoča lažje porajanje novorojenčka. Ne zahteva posebne nege, le tuširanje in redno menjavanje podlog, zelo pa sta pomembna počitek in previdnost pri sedenju.

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Spremljanje politike koristi možganom

13 junija, 2012 0