Friday, June 14, 2024

Najprej poskrbite, da je prostor dovolj topel in da imate pri roki prav vse, kar boste potrebovali. Raje trikrat preverite, saj nikakor ne morete novorojenčka pustiti v kadi ali golega na previjalni podlagi, medtem ko iščete drobnarije, ki ste jih pozabili.


Preden se lotite kopanja, snemite uro in ves nakit na rokah ter si umijte roke.

Skupno kopanje

Kopanje z dojenčkom je čudovit način navezovanja stika z najmlajšim družinskim članom. Še posebno očetje, ki jih je narava prikrajšala za dojenje, lahko kopanje izkoristijo, da se bolje spoznajo s svojim otrokom in da se detece navadi očetovega vonja in dotika.

Če se boste kopali z dojenčkom , morate poleg svojih stvari pripraviti tudi njegove, hkrati pa je dobro, da imate ob sebi še koga, ki vam bo pomagal vzeti otroka iz kadi, ko bosta končala s čofotanjem in namakanjem. Če ni nikogar, že pred kopanjem položite na tla več plasti čistih brisač in otroka po kopanju odložite nanje za tisto minutko, ko boste vi lezli iz kadi. Nikoli pa ne stopajte iz kadi z otrokom v naročju. Če vam spodrsne, so posledice lahko katastrofalne.

Med kopanjem boste temperaturo vode morali prilagoditi otroku, ne glede na to, v kakšni vodi ste se bili prej navajeni kopati sami. Izogibajte se kopalnim solem in podobnim pripravkom, ki niso primerni za nežno dojenčkovo kožo. Če želite uživati v peneči kopeli, raje vlijte v vodo otroško kopel, ki bo tudi za vas prijetna.

Dojenčka si položite v naročje, lahko si ga poležete na prsni koš ali ga položite v polsedeči položaj, da se s hrbtom naslanja na vaša stegna. Iz dneva v dan bo rasel in postajal živahnejši, zato bodite pripravljeni malega črvička hitro prijeti in varno držati, da vam ne zleze pod vodo. Ne bo minilo dolgo, ko bosta zganjala vik in krik in škropila po vsej kopalnici.

Potrebujete:

  • dve mehki kopalni brisači
  • vato
  • otroško milo ali šampon
  • gobico
  • krpo za obraz
  • svežo pleničko in oblačila
  • košek za smeti

Kopanje korak za korakom

1. Napolnite otroško kad do polovice. Najprej natočite hladno vodo, šele nato dodajajte toplejšo, da ne bi bila prevroča. Pri majhnih otrocih je lahko namreč že majhna opeklina zelo nevarna. Preverite temperaturo vode. To lahko storite s posebnim termometrom za vodo ali pa s komolcem. Voda mora biti prijetno topla, približno na telesni temperaturi. Novorojenčka slecite in ga zavijte v mehko brisačo za toliko časa, dokler ga ne boste spustili v vodo.

2. Namočite kosmič vate v vodo in mu z njim umijte oči od notranjega roba proti zunanjemu. Uporabite za vsako oko drug kosmič. Po uporabi pa vato takoj zavrzite.

3. Z več kosmiči vate in s toplo vodo umijte še preostali obrazek. Ko mu boste umivali ušeska, očistite samo uhelj, nikakor pa ne drezajte s paličicami v uho. Ušesa se na notranjem delu sama čistijo, kolikor je potrebno. Naša naloga je le, da odstranimo tisto umazanijo, ki jo vidimo. Enako velja za otrokov nosek.

4. Nato otroka varno primemo in stisnemo pod eno roko, ga nagnemo nad kad in mu z drugo roko umijemo glavico. Če je novorojenček bolj plešaste sorte, ni potrebno posebno umivanje las, tisti bolj lasati pa zaslužijo kakšno kapljico otroškega šampona na pričeski.

5. Otroka zavijemo v pleničko, ga trdno primemo in nežno spustimo v kad. Medtem ko ga z eno roko čvrsto podpiramo, ga z drugo umijemo.

6. Ko speremo milnico, pustimo, da otrok še malce čofota, če mu to ustreza. Nekateri se v vodi zelo sprostijo in postanejo zelo živahni. Vendar ne pretiravajmo, da se voda ne ohladi in otroka ne začne zebsti.

7. Dvignemo ga iz vode, poležemo na mehko, toplo brisačo in temeljito obrišemo; še posebno pa moramo biti pri tem pozorni na kožne gube pod pazduhami, na vrhu stegen in na vratu. Nato je najbolje, da otroka skupaj z brisačo nežno stisnemo k sebi in do konca obrišemo kar v objemu.

Ker je kopanje za otroka precej naporna dejavnost, se nikar ne čudite, če bo takoj po kopanju zaspal kot polh. Seveda pa je vaš malček lahko eden tistih, ki ga kopanje razbudi. V tem primeru priporočamo, da ga vsakič kopate dopoldne in ne zvečer, ker bo sicer celo noč rogovilil in ne bo hotel zaspati.

Vir: Mama

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Sprehod boljši od maratona

13 junija, 2012 0