Thursday, June 20, 2024


Ideja o prekonceptivni medicinski negi je nastala na podlagi raziskav raznih vplivov in pomanjkljivosti v zgodnji nosečnosti, ki lahko povzročijo abnormalnosti fetusa. Primer odkritja iz leta 1989 pravi, da pomanjkanje folne kisline (vitamin B) lahko privede do okvare možganov in mozga v hrbtenjači. Tragično je, da se defekt pojavi že v prvih dveh tednih nosečnosti, torej vsaj teden dni prej, kot ženska izve za svojo nosečnost. Pomanjkanje folne kisline v materinem telesu, lahko privede do defekta nevralne cevi, embrionalne tvorbe, ki je izhodišče za nastanek možganov in mozga v hrbtenjači. anenkefalija je razvojna fatalna napaka v kateri je odsoten večji del možganov. Spina bifida je poškodba, v kateri se del hrbtenjače razvije izven, namesto znotraj zaščitnih kosti hrbtenice in lahko privede do hude invalidnosti. Okoli 0.1% odstotka otrok se, zaradi pomanjkanja folne kisline, rodi z poškodbami možganov, ali hrbtenjače.


Kljub temu da ženske, ki se pripravljajo na nosečnost dnevno zaužijejo veliko listnate zelenjave, žit, sadja in druge hrane, zaužijejo daleč premalo folne kisline. Nosečnicam priporočajo zaužitje 400 mikrogramov folne kisline na dan. Ocenjuje se, da je vsaj polovica nosečnosti nenačrtovanih. Prav zaradi tega služba javnega zdravstva v ZDA svetuje, da bi morala imeti vsaka ženska, ki se pripravlja na nosečnost, v telesu vsaj za devetdeset dni zalog folne kisline. Nasvete o jemanju folne kisline najmanj upoštevajo mlajše ženske. Sreča na njihovi strani je, da so defekti nevralne cevi zaradi pomanjkanja vitamina B pri njih redkejše, kot pri zrelih ženskah.


Glede na to, da telo tako čudovito brani in ščiti mlade, so nosečnosti s težkim okvarami ploda podvržene spontanim splavom. Droge, alkohol in toksini v majhnem odstotku škodijo celicam in kromosomom. Celo matere, ki so kronične alkoholičarke, samo v tretjini primerov rodijo otroke s fetalnim alkoholnim sindromom. Vseeno pa se subtilne težave glede čustev in učenja pokažejo v kasnejšem otroštvu in so mnogo pogostejše. Mnogo je načinov s katerim lahko starši vplivajo in pripomorejo pri razvoju, ter ohranjanju zdravih zarodkovih možganov.

Naslednji prispevek

Nosečnice izogibajte se kavi!

13 junija, 2012 0